Dijeta s gljivama

Pritom se prema protagonistima ove priče kilogrami gube “na pravim mjestima”, a obline ostaju sačuvane. 

Jednostavni zahtjevi dijete

Dijeta s gljivama ne može biti jednostavnija. Jedina točka koje se moraju pridržavati oni koje se za nju odluče je da kroz period od 14 dana jedan obrok u danu sadrži gljive. Možeš se odlučiti za bilo koju vrstu gljiva budući da nisu definirani vrsta niti količina koju je nužno pojesti za učinak. Gljive je moguće pojesti u obliku omleta, rižota, juhe ili kako ti mašta nalaže. 

Prema Jeannette Jackson prehrambena vlakna iz gljiva potiču rad probavnog sustava i osiguravaju dulji osjećaj sitosti zbog čega se manje poseže za grickalicama i bespotrebnim zalogajima. Dodatno, niskokalorične gljive barem u jednom obroku zamjenjuju visokokalorične sastojke osiguravajući sveukupno manji kalorijski unos. Osim očuvanja oblina Jeannette Jackson veže još jednu pogodnost uz svakodnevni unos gljiva, a to je ljepši izgled kože, kose i noktiju. Gljive naime sadrže vitamine B skupine, željezo i cink redom hranjive tvari potrebne za zdravlje kože, kose i noktiju. 

Prednosti dijete

Gljive su uistinu vrlo vrijedna i niskokalorična namirnica 100 g osigurava oko 25 kalorija i mnoštvo hranjivih tvari: vlakana, proteina, vitamina B1, B3, B5, kalija, bakra i selena te vrlo malo masti. Zbog impresivnog nutritivnog profila odlično se uklapaju u redukcijske jelovnike i idealna su namirnica za one koje žele smršavjeti ili jednostavno paze na liniju. Ako u prehrani zamijeniš visokokalorične namirnice bogate mastima i šećerima gljivama, one mogu pomoći u gubitku suvišnih kilograma

Nedostaci dijete

Dijeta je banalna, bez strukturiranih pravila i ozbiljno postavljenih premisa. Nije primjerena za one kojima je potrebno strogo definirati količinu i vrstu namirnica kako bi se dijete pridržavali. Teza da je moguće gubiti kilograme samo na određenim mjestima poput trbuha i bedra, ali ne i na grudima je neozbiljna i šarlatanska. Nemoguće je prehranom programirati gdje se mršavi, tu ipak glavnu ulogu ima genetika. Dijeta ne potiče promjene prehrambenih navika koje su jedini način da se i postigne i održi vitka linija, pa je u najboljem slučaju kratkoročno rješenje.

Primjer jelovnika:

  • Doručak – zobena kaša s jogurtom
  • Međuobrok – jabuka
  • Ručak –  omlet s gljivama
  • Večera – riba po želji i blitva na lešo

Više o nutritivnim vrijednostima gljiva pročitaj ovdje.