Koje namirnica usporavaju a koje ubrzavaju starenje?

Iako postoji nakoliko stalnih zakonitosti u ishrani, prehranbene potrebe se ipak menjaju sa starenjem. Sa godinama se usporava metabolizam a variraju i potrebe za nekim vitaminima i mineralima. Bez obzira na godine starosti uvek je potrebno jesti puno namirnica bogatih antioksidansima (bogate vitaminom C i beta-karotenima), dnevno trba jesti pet porcija voća i povrća i posudicu oraha ili nekih semenki i neglazirane žitarice.

Namirnive koje usporavaju starenje

Namirnice koje usporavaju starenje su pre svega voće i povrće.

Paradajz – bogat je likopenima koji se smatraju snažnim antikancerogenim materijama, može se konzumirati sveže ili u obliku soka, koncentrata, umaka.

Beli luk – snižava krvni pritisak, sprečava srčane bolesti i potstiče odbranbeni mehanizam.

Crno vino – sadrži revesterol koji usporava starenje i flavonoide koji štite srce ali u umerenim količinama (čaša dnevno najviše).

Avokado – dobar izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanata glutanona koji sprečava starenje. Drugi izvori su šargarepa, paradajz i šparoga.

Brokuli – smatra se da ako ih jedete svki dan pomalo da će te produžiti život za dodatnih pet godina. Bogata je vitaminom C i pikolinatom hroma koji kontroliše insulin i uravnotežuje nivo glukoze u krvi.

Sardine – potstiču rad mozga

čaj – šolja crnog ili zelenog čaja na dan osigurava dovoljnu količinu polifenolne kiseline koja deluje kao odbrana od slobodnih radikala.

Tunjevina – ima zaštitno dejstvo zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama i selenu.

Jabuke – izvrstan su izvor vitamina C i flavonoida. Bogate su i pekinom koji snižava nivo lošeg holesterola u krvi.

Zobene pahuljice – jedan obrok zobenih pahuljica dnevno snižava nivo lošeg holesterola i olakšava apsorpciju hranjivih materija iz drugih namirnica.

Namirnice koje ubrzavaju starenje

Šećer – Rafinirani šećer ima isto štetno dejstvo kao pušenje i sunčanje na starenje. Molekuli šećera se vezuju za belančevine u koži, što ubrzava proces starenja ćelija a samim tim i tkiva. Kada se molekul šećera priljubi za belančevinu, menja strukturu molekula belančevine, oštećuje elastin i kolagen u koži i smanjuje elastičnost kože.

Prženo meso i meso sa roštilja – Masnoće koje sadrži prženo meso ili sa roštilja sadrži veliku količinu slobodnih radikala i stvara naslage na krvnim sudovima. Veruje se da meso sa roštilja sadrži i kancerogene materije pa ga treba izbegavati.

Životinjske masti – treba izbegavati masti životinjskog porekla i namirnice bogate zasićenim masnim kiselinama (kolače, pržene krompiriće, pljeskavice, hamburger), jer povećavaju rizik od koronarnih oboljenja i bolesti srca.

prekomerna količina alkohola ubrzava starenje dok je čaša dnevno čak za preporuku.