Tablete vitamina E mogu biti štetni za zdravlje

Tablete vitamina E (sintetski proizveden vitamin E ), koje su dugo reklamirane kao snažna zaštita od raznih bolesti srca, u stvari nemju nikakvo korisno dejstvo na zdravlje. Prema najnovijem istraživanju kanadskih naučnika, visoke doze vitamina E, zastupljene u raznim tabletama sintetski proizvedenog vitamina E, mogu da povećaju rizik od srčanih bolesti.

Dr. Lonn’s sa medicinskog fakulteta u Hamiltonu savetuje one koji redovno uzimaju tablete vitamina E da ih odmah bace u đubre, jer oni nemaju nikakvo zaštitno dejstvo protiv infarkta i moždanog udara, takođe ne pružaju zaštitu od raka.

Dok jedni naučnici tvrde da ne treba dizati paniku među ljudima koji su koristili tablete vitamina E, već ih treba upozoriti da uludo troše novac, Dr. Eva Lonn tvrdi da one mogu čak biti štetne za opšte zdravlje.

Do sličnih otkrića je došao i Dr. Greg Brown, profesor kardiologije iz Sijetla na osnovu studije koja je obuhvatila 68.000 pacijenata. Prema ovoj studiji veće doze vitamina E nemogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti ili raka, čak postoje i neke naznake da svakodnevno uzimanje većih doza vitamina E, povećava rizik od infarkta. Preporučene doze vitamina E su 15mg dnevno. Većina tableta vitamina E ili multivitamina sadrže ga u dozi od 400 do 800mg.

Popularna teorija je da je vitamin E antioksidant koji sprečava oštećenje krvnih sudova i sprečava ćelijske abnormalnosti kao korena nastajanja raka. Dr. Lonn kaže da je ovo tačno ali ako se radi o manjim dozama iz prirodnih izvora-povrća. Kod većih doza vitamina E koje sadrže tablete on može remetiti prirodne antioksidanse i potpomoći pojavu srčanih oboljenja i raka. Prema tome ne postoji magična tableta, tajna dobrog zdravlja je zdrava ishrana, održavanje normalne telesne težina i malo kretanja ili vežbe.

Tim američkih i finskih stručnjaka je posle ispitivanja sprovedenim nad 25.000 muškaraca koji su koristili tablete vitamina E , podeljenih na dve grupe pušače i nepušače, utvrdili da su one u kombinaciji sa pušenjem povećali rizik od raka pluća za 17%. Takođe su otkrili da zaštitni efekat od raka prostate prestaje sa prestankom uzimanja vitamina E.

Struktura prirodnih i sintetski proizvedenih vitamina je identična, ali razlike u njihovom učinku na ljude su velike. U hrani, naročito u povrću i voću, osim vitamina, ima i mnogih drugih sastojaka čija je uloga često odlučujuća. Interakcijom tih različitih materija postižu se rezultati koje sami sintetski vitamini ne mogu postići. Prirodni vitamini koje dobijamo iz hrane deluju bolje i uz manje nuspojava od onih iz pilule ili kapsula. Dokazano je, na primer, da beta-karoten koji uzimamo jedući voće i povrće ima antikancerogeno delovanje, no nema takav učinak kada ga uzimamo u tabletama, a usled još nedovoljno istraženih uzroka može čak biti i opasan.