Najveći mitovi o raku dojke

Budući da raste broj žena koje su dobile dijagnozu raka dojke, mnogi u strahu pokušavaju da pojednostave neke činjenice vezane za njegovo nastajanje, lečenje i prevenciju.Nekada se potpuno nevezano za neke naučne pretpostavke stvore mitovi vezani za određenu bolest što dovodi do potpuno pogrešne slike o tome šta ona predstavlja i kako se leči.Predstavljamo vam najveće mitove vezane za rak dojke.

 

Mit 1: Samo žene sa porodičnom istorijom bolesti su u riziku

Oko 70 odsto žena koje su dobile dijagnozu raka dojke nisu imale ni jedan faktor rizika. Međutim, ukoliko vam je neko od prvih srodnika (majka, sestra ili ćerka) imala rak dojke, rizik da obolite se otprilike udvostručava.

 

Mit: Nošenje brushaltera sa žicama uvećava rizik

Tvrdnje da žičani brushalteri pritišću limfni sistem grudi i izaziva akumulaciju toksina i time rak dojke, stručnjaci ocenjuju kao nenaučne.Ni jedna vrsta grudnjaka neće uvećati rizik od dobijanja raka dojke.

 

Mit 3: Većina kvržica u grudima su kancerogene

Oko 80 odsto kvržica u grudima žene su nekancerogene promene, najčešće ciste. Lekari preporučuju da im se žene bez obzira na to obrate kad god primete nešto neobično. Lekar vam može preporučiti mamogram, ultrazvuk ili biopsiju, kako bi ocenio da li je kvržica kancerogena.

 

Mit 4: Izlaganje tumora vazduhu tokom operacije može izazvati širenje kancera

Operacija ne izaziva rak dojke i ne može učinitida se on proširi. Vaš lekar može otkriti tokom operacije da je tumor nešto veći, nego što je ranije mislio. Ipak, neke studije na životinjama pokazale su da uklanjanje primarnog tumora može izazvati privremeni rast metastaza, ali isto nije pokazano i istraživanjima na ljudima.

 

Mit 5: Implanti povećavaju rizik

Žene sa implantima u grudima nisu u ništa većem riziku, u odnosu na ostale, pokazala su istraživanja. Međutim, obični mamogrami obično ne mogu prikazati kompletnu sliku dojki kod ovih žena, pa su im potrebne dodatne pretrage.

 

Mit 6: Nanošenje antiperspiranta uvećava rizik

 

Američko društvo za borbu protiv raka podstaklo je ove glasine, ali ipak je potrebno još istraživanja. Jedna studija manjeg obima otkrila je tragove parabena u malim uzorcima raka dojke.

 

Parabeni, koji se koriste kao konzervansi u nekim antiperspirantima imaju određena svojstva slična estrogenovim, ali studija nije uspela da ih poveže sa rakom dojke.

 

Mit 7: Žene s malim dojkama imaju manje šanse da dobiju rak dojke

Nema veze između veličine vaših grudi i šanse da obolite od raka dojke. Žene sa većim grudima, doduše, teže mogu obaviti neophodne pretrage, pa čak i mamogram.

 

Mit 8: Žene sa fibrocističnim promenama su u većem riziku

 

Ranije se verovalo da su žene sa fibromima u većem riziku od raka dojke, ali sada deluje da to nije istina. Ipak, kada imate kvržice u grudima, može vam biti teško da procenite koje tkivo je normalno, a koje kancerogeno.

 

Mit 9: Godišnji mamogrami vas izlažu tolikoj radijaciji da uvećavaju rizik od kancera

Iako je tačno da se radijacija koristi u mamografiji, njena količina je tako mala da su rizici minimalni u odnosu na korist koja se dobija od redovnog testiranja.Svim ženama starijim od 40 godina preporučuje se da mamografski pregled obavljaju svake godine.

 

Mit 10: Biopsija može poremetiti ćelije kancera i izazvati njegovo širenje

Nema pouzdanih dokaza za ovu tvrdnju. Uprkos nekim ranijim brigama, studija iz 2004. otkrila je da nema povezanosti između biopsije i širenja raka.

 

Mit 11: Ako ste dobili negativne rezultate mamografije, nema razloga za brigu

Uprkos značaju mamografa u dijagnostici i ranom otkrivanju raka dojke, on može prepoznati samo 10 do 20 odsto slučajeva kancera. Zato su kliničke pretrage i donekle samopregledi veoma važni.

 

Mit 12: Potpuna mastektomija je sigurnija od delimične

Preživljavanje žena koje su imale potpunu mastektomiju nije u ništa većim procentima, u odnosu na one koje su se opredelile za očuvane dela dojke.Ipak, u nekim slučajevima, naročito kada pacijentkinja ima mutacije BRCA gena, potpuna mastektomija je bolje rešenje.

 

Mit 13: Gojazne žene su u istom riziku kao i ostale

Gojaznost može uvećati rizik od raka dojke, naročito ako ste izašli iz menopauze i dobili na kilaži u kasnijem periodu života.

 

Mit 14: Lečenje neplodnosti povećava šanse od kancera

Budući da estrogen igra važnu ulogu u pojavi raka dojke, tretmani za lečenje neplodnosti odavno su pod sumnjom da podstiču njegovo nastajanje.Međutim, nekoliko studija pokazalo je da žene koje se podvrgavaju takvom lečenju nemaju razloga za brigu. Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi se sa sigurnošću to moglo tvrditi.

 

Mit 15: Dalekovodi izazivaju rak dojke

Jedna studija iz 2003. pokušavala je da objasni zašto u Long Ajlendu (Njujork) ima više slučajeva raka dojke, u odnosu na druge delove SAD. Naučnici su to pripisivali dalekovodima, ali nije pronađena veza između pojave bolesti i elektromagnetnih talasa koje oni emituju.Ranija studija sprovedena u Sijetlu došla je do sličnih otkrića.

 

Mit 16: Abortus može povećati rizik od dobijanja raka dojke

Mnogi smatraju da poremećaj hormona izazvan abortusom može dovesti do raka dojke. Međutim, ni jedna studija to nije dokazala.

 

Mit 17: Rak dojke je moguće sprečiti

Na žalost, nije tako. Iako je moguće identifikovati faktore rizika (poput porodične istorije bolesti i nasleđene mutacije gena) kao i živeti zdravo (izbegavajući alkohol i cigarete, imati normalnu telesnu masu, redovno vežbati i obavljati lekarske preglede), oko 70 odsto žena sa dijagnozom raka dojke nemaju ni jedan od pomenutih faktora rizika, što znači da su uzroci bolesti možda sasvim drugačiji i za sada nepoznati.