Home Uz kafu Namirnica koju svi imamo u kuhinji može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi

Namirnica koju svi imamo u kuhinji može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi

0
Namirnica koju svi imamo u kuhinji može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi

Namirnica koju svi imamo u kuhinji može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi 1Foto: Pixabay/Hans

Poznato je da holesterol treba držati na optimalnom nivou, pri čemu treba obratiti pažnju da dobrog HDL holesterola bude što više, a lošeg LDL holesterola što manje.

Navikli smo da koristimo jabukovo sirće kao preliv za salatu, ali možda niste svesni njegovih brojnih zdravstvenih prednosti, od kojih su neke dokazane istraživanjem. Jedan nedavni sistematski pregled i meta-analiza iz 2021. godine razmatrali su nekoliko nasumičnih kliničkih ispitivanja koja su istraživala efekat uzimanja dnevne doze jabukovog sirćeta na nivo šećera i masti u krvi.

– Aktivni sastojak jabukovog sirćeta koji pruža zdravstvene prednosti je sirćetna kiselina. Nekoliko kliničkih studija pokazuje da dnevna doza od 750 miligrama sirćetne kiseline pruža mnoge prednosti – rekao je dr Ed Mekdonald, gastroenterolog i docent medicine na Univerzitetu u Čikagu.

Pijete li dovoljno vode? Uštinite kožu na ruci i saznajte

Utvrđeno je da konzumiranje jabukovog sirćeta podržava zdrav nivo ukupnog holesterola i šećera u krvi natašte.

Šećer i holesterol su dve važne grupe molekula koje su uvek prisutne u krvi, a njihov balans je od suštinskog značaja za celokupno zdravlje.

To znači da treba da obezbedimo da nivo šećera u krvi bude u umerenom opsegu, ne previsok, i važno je da obezbedimo dobar odnos HDL prema LDL i ukupnog holesterola.

I jedno i drugo neposredno utiče na naše krvne sudove i može dovesti do njihovog očvršćavanja i stvaranja plakova na zidovima, što opet predstavlja veliki rizik za moždani udar i razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Antiupalna dejstva

Jabukovo sirće je jedna od tri najčešće vrste sirćeta, koja se proizvodi fermentacijom jabuka.

Ovaj kiseli rastvor se koristi širom sveta kao aroma i konzervans u hrani, sadrži razne flavonoide, kao što su galna kiselina, katehin, kofeinska kiselina i ferulna kiselina.

Eksperimenti na životinjama su otkrili da jabukovo sirće ima različite farmakološke funkcije, uključujući antioksidativnu, antiupalnu, snižavanje šećera, krvnog pritiska i masti u krvi.

Koje namirnice sadrže gluten i kojim namirnicama ih zameniti?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here