Namirnice koje vam mogu pomoći da ostavite cigarete

pixabay.com

Veliki broj ljudi u svetu je zavisnik od nikotina. Dejstvo nikotina u mozgu može da utiče na kratkoročne funkcije mozga, ali i da suzi krvne sudove, poveća krvni pritisak i poremeti rad srca.

Iako postoji mnogo medicinskih proizvoda kao što su flasteri i žvake koji pomažu da se oslobodite nikotina, postoje i neke svakodnevne namirnice koje vam mogu pomoći u borbi protiv ove zavisnosti.

To je zato što u nekom voću i povrću postoje male doze nikotina. Ali oni ne mogu pomoći kod trenutne žudnje koju osećate kada pokušavate da prestanete da pušite.

Studija objavljena u časopisu “Nicotine and Tobacco Research” otkrila je među 1.000 pušača da su oni koji su jeli najviše voća i povrća imali tri puta veću verovatnoću da će prestati da puše najmanje 30 dana od onih koji su jeli najmanje.

Plavi patlidžan

Jedna od svakodnevnih namirnica koja sadrži nikotin, a često se nalazi u vegetarijanskim jelima, jeste patlidžan. Ovo povrće je zapravo velika biljka i ima iznenađujućih 100 mikrograma nikotina za svaki gram.

Krompir

Krompir može da sadrži oko 15 mikrograma nikotina. Zeleni krompir sadrži veću koncentraciju nikotina, ali pošto nije zreo nije najbolji za konzumaciju.

Karfiol

Karfiol nije često na listi omiljenih vrsta povrća, a zapravo sadrži i manje količine nikotina. Sadrži oko 16,8 mikrograma nikotina.

Zelena paprika

Zelena paprika je često sastavni deo raznih jela, a odlično ide uz testenine, začinjenu hranu i salate. Iako je to samo mala količina, dnevna zelena paprika može da sadrži između 7,7 i 9,2 mikrograma nikotina.

Paradajz

Nezreli paradajz obično sadrži veću koncentraciju nikotina, ali kako sazri, koncentracija ima tendenciju da opadne. Paradajz prosečne veličine sadrži približno 7,1 mikrograma nikotina.

Čaj

Čaj je jedno od najpopularnijih toplih napitaka na svetu i može vam pomoći da obuzdate želju za nikotinom. Međutim, samo neki kuvani i instant čajevi i crni i zeleni čajevi mogu da sadrže nikotin. Obično se koncentracija nikotina u čajevima kreće od 100 do 285 mikrograma.

Read More