Ne, beli luk ne ubija korona virus

Ne, beli luk ne ubija korona virus 1Foto: congerdesign /Pixabay

Da li se virus može preneti u pismu ili paketu iz Kine?

Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju navodi da, zbog slabe vitalnosti virusa na površinama, postoji tek „veoma mali rizik od širenja kroz proizvode ili pakete koji putuju danima ili nedeljama“. To znači da su vaše porudžbine preko Amazona skoro izvesno sigurne.

Hidrogen ispod nosa?

Mnogi ispod nosa nanose sredstva za dezinfekciju na bazi hidrogena, verujući da tako „čiste“ vazduh koji udišu pa ne mogu da unesu virus. Međutim takva dezinfekciona sredstva mogu da ubiju korona-virus na tvrdim površinama, ali nemaju gotovo nikakvog uticaja kad ih stavite na kožu. Osim toga, stavljanje jakih hemikalija na kožu može biti opasno, čak smrtonosno.

Da li moj pas može da me zarazi?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prenosi da nema nikakvih dokaza da obični kućni ljubimci, poput pasa i mačaka, mogu da budu zaraženi novim virusom. Dovoljno je posle kontakta sa ljubimcima oprati ruke kako treba – tako se štitite od bakterija koje uobičajeno imaju, poput ešerihije koli i salmonele.

A vakcina protiv pneumokoka?

Vakcina protiv pneumokoka koje izazivaju upalu pluća je veoma efikasna, ali nažalost ne pomaže kod korona-virusa. Novi virus je toliko drugačiji da se mora razviti posebna vakcina. Naučnici užurbano rade, ali bi to moglo da potraje.

Ispiranje nosa slanom vodom?

Na društvenim mrežama u Kini mnogi se pozivaju na tobožnji savet vodećeg kineskog stručnjaka za respiratorna oboljenja koji je navodno rekao da valja ispirati nos rastvorom slane vode. U SZO kažu da nema nikakvih dokaza da ispiranje pomaže. Isto je i sa sredstvima za ispiranje usta i zuba – ni ona ne mogu da ubiju ovaj virus.

Ali zato beli luk!

Kad pomaže protiv vampira, zašto ne bi i protiv virusa? O čudima belog luka se takođe naširoko piše na društvenim mrežama. Naravno, beli luk daje jelima božanstven ukus i ima neka svojstva u borbi protiv mikroba, ali ni on ne pomaže kod korona-virusa, saopštila je SZO.

Original Article