Ne, drage dame: Vaša menstruacija se ne sinhronizuje sa drugaričinom

Američka psihološkinja Marta Mek Klintok je 1971. godine objavila prvu studiju o menstrualnoj sinhronizaciji.

Taj pojam predstavlja usklađivanje menstrualnih ciklusa među prijateljicama, ženama koje mnogo vremena provode zajedno.

Mek Klintok je zajedno sa svojim timom nadgledala žene koje zajedno žive u jednom studentskom domu, gde je nakon nekoliko meseci ustanovila da svima njima menstrualni ciklus počinje u isto vreme.

Sinhronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mesečevih mena. Mnoge žene tada su potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procenjuje se da i danas 95 odsto pripadnica lepšeg pola veruje u nju.

Međutim, nakon rezultata navedene studije, izvršeno je još mnogo novih istraživanja o istoj tematici i nijedno od njih nije potvrdilo navode prve studije. Prema kritičkom osvrtu na studiju Marte Mek Klintok iz 2013. godine, ne postoji nijedan naučni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinhronizaciju niti uticaj feromona ili mena na sklađivanje ciklusa.

Stručnjaci eventualnu pojavu usklađivanja pripisuju čistoj slučajnosti ili pak običnoj matematici jer je logično da se ciklusi pre ili kasnije “preklope” tokom određenog vremenskog razdoblja. Bez obzira na to što nauka uporno pobija ovu hipotezu, žene širom sveta i dalje tvrde da menstrualna sinhronizacija i te kako postoji.