NE MOŽETE SE NIKAKO NASPAVATI? Zacijelo činite neku od ovih grešaka! Primijenite ove savjete i ‘spavajte snom pravednika’

Ilustracija: Pixabay

TO JE TAKO LAKO

+
AAA

NE MOŽETE SE NIKAKO NASPAVATI? Zacijelo činite neku od ovih grešaka! Primijenite ove savjete i ‘spavajte snom pravednika’

Autor: Zlatko Govedić

Vaše raspoloženje prilikom buđenja odraz je kvalitete vašeg sna. Iako nam se obično čini da nam raspoloženje ovisi samo o vremenu, to nije uvijek tako.

Naime, tijekom sna naš se organizam obnavlja pa je za cjelokupno zdravlje bitno da što bolje i kvalitetnije spavamo. Ovi savjeti mogli bi vam pomoći da se napokon pošteno odmorite i naspavate.

Za početak, namjestite idealnu temperaturu u spavaćoj sobi. Neka se kreće od 15 do 20 stupnjeva. Ljeti malo rashladiti, zimi malo zagrijte.

Buka je takođe jedan od faktora koji vam mogu remetiti san. Ako ne možete ništa drugo poduzeti, nabavite si čepiće za uši.

Poželjno bi bilo da svake večeri legnete u isto vrijeme te da se svakog jutra budite u isto vrijeme, čak i vikendom, kako bi se tijelo naviklo na takav ritam i kako bi san došao sam od sebe.

Nadalje, izbjegavajte popodnevno spavanje kako ne biste poremetili noćni san, a ujutro, odmah nakon buđenja, izložite se suncu kako bi se organizam što prije razbudio.

Sat vremena prije spavanja, smanjite ili isključite sve izvore svjetlosti koje vas okružuju. Ugasite TV, kompjuter te odložite mobitel što dalje od sebe. Potreban vam je mir. Opuštajući ritual prije spavanja neka postane dio vaše svakodnevnice – relaksirajuća kupka, šalica biljnog čaja ili čitanje neke dobre knjige.

Ako se ipak dogodi da ne možete zaspati, promijenite sobu i radite nešto što vam ne privlači nimalo pozornosti, i tako nastavite sve dok ne osjetite zamor, a zatim se vratite u toplu postelju.

Još nekoliko vrlo bitnih napomena… Izbjegavajte teške obroke, alkohol i cigarete neposredno prije spavanja. I najvažnije za kraj – krevet vam služi za odmor i spavanje. Stoga, laptop, materijale s posla i teško štivo ne unosite u postelju.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


TO JE TAKO LAKO

NE MOŽETE SE NIKAKO NASPAVATI? Zacijelo činite neku od ovih grešaka! Primijenite ove savjete i ‘spavajte snom pravednika’


PRIPREMITE SE NA VRIJEME

(RECEPT) PRIRODNA KAŠA ZA JAČANJE IMUNITETA: Stižu viroze! Ništa ne prepuštajte slučaju


POMOZITE SI SAMI

(RECEPT) NORMALIZIRAJTE ŠEĆER U KRVI! Za ovaj jednostavni narodni pripravak dovoljne su vam samo dvije namirnice


DAROVI PRIRODE

KURKUMIN I PIPERIN: Ova dva moćna spoja u kombinaciji postižu sinergijski učinak! Evo zašto ih trebate uvesti u prehranu

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article