Ne propuštajte ovaj izvor zdravlja: Na svoj jelovnik uvrstite voće od kojega će vam se izoštriti vid!

Foto: Wikipedia

MOĆNIH SEDAM

+
AAA

Ne propuštajte ovaj izvor zdravlja: Na svoj jelovnik uvrstite voće od kojega će vam se izoštriti vid!

Autor: Maja Štefanac

S obzirom da u sebi sadrži visoki udio šećera, voće je mnogo puta zaboravljeno kada je riječ o zdravlju i zdravoj prehrani.

Iako povrće sadrži više nutrijenata, to ne znači da voće trebamo ostaviti po strani.

Rajčica

Foto: Hippopx

Iako neki ne znaju, da, rajčica je zdravo i čudesno voće! Zbog svoje hranjive vrijednosti, rajčica je neizostavni dodatak baš svakoj salati. Bogata je likopenom, tj. biljnim pigmentom iz skupine karotenoida koji joj daje crvenu boju. Vrlo je važna za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Rajčica sadrži također i kolin koji potpomaže zdravlje živčanog i mišićnog sustava, a obiluje i vitaminom A, K i E. Ima protuupalna svojstva, te je važna za jak imunitet. Ujedno je i diuretik.

Lubenica

Foto: Flickr

U lubenici ima više likopena nego u rajčici, a s obzirom da se ovo sočno voće sastoji od čak 92 posto vode, izvrsni je pomagač za hidraciju u ljetnim danima. Iako za nju mnogi misle da je voće, upravo je suprotno. Lubenica je povrće poput bundeve i tikve. Sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Također je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6.

Kivi

Foto: Wikimedia Commons

Kivi je odličan izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže u zacjeljivanju rana. Obiluje i kalijem koji igra važnu ulogu u održavanju količine elektrolita u organizmu, a pomaže i kod snižavanja visokog krvnog tlaka. Ima značajnu količinu folata i cinka, a sadrži i fitonutrijnte poput luteina.

Breskva

Foto: pixnio.com

Za sve one koji pate od visokog tlaka trebali bi konzumirati breskve. Upravo ga one snižavaju. Bogate su prehrambenim vlaknima koji reguliraju probavu. Osim toga, dobar su izvor i selena, bakra, fosfora, niacina, vitamina A i E te beta karotena koji poboljšava zdravlje očiju.

Mango

Foto: Hippopx

Mango je tropsko voće bogato šećerom. U 100 grama nalazi se oko 14 grama šećera no to ne znači da bismo ga trebali izbjegavati. Mango je izvor i brojnih nutrijenata – bogat je kalcijem, magnezijem, fosforom, kalijem, bakrom, selenom, niacinom, vitaminom C i drugim važnim hranjivim tvarima.

Papaja

Foto: Hippopx

Još jedna super namirnica upravo je papaja, a sadrži velike količine likopena, luteina, vitamina C, kalija, magnezija i kalija. Sadrži također i vitamine B3 i B6 koji su prava rijetkost u voću. S obzirom da se ovi vitamini uglavnom nalaze u namirnicama životinjskog porijekla njena se konzumacija osobito preporučuje veganima i vegetarijancima.

Grejp

Foto: Pixnio

Nažalost, grejp je često zapostavljeno voće iz porodice agruma. No ipak bi ga trebali češće koristiti jer obiluje vitaminima. Prepun je vitamina C kao i drugi citrusi te osigurava jak imunitet. Osim toga, sadrži značajne količine beta karotena i vitamin A koji su važni za zdravlje očiju.

Autor:Maja Štefanac

ZADNJE VIJESTI


STRAVIČNE PATNJE

‘BOL ME CIJELU POJELA!’: Tea (30) nam je opisala svoje iskustvo s fibromialgijom, mjesecima ju je svakodnevno SVE boljelo!


OBOLJELI I STIGMATIZIRANI

Zovu je ‘umišljena bolest’, a zapravo je užasno bolna i nevidljiva: Liječnik savjetuje što učiniti i kako se s njom boriti!


MOĆNIH SEDAM

Ne propuštajte ovaj izvor zdravlja: Na svoj jelovnik uvrstite voće od kojega će vam se izoštriti vid!


BRINE O NAJMLAĐIMA

HRVATSKI DOKTOR-INFLUENCER: ‘Volite slatko i špek? Niste posebni. Naš mozak ne voli zdravo’

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article