Ne vjerujte svemu što INSTAGRAM kaže! Maske sa aktivnim ugljem opasne su za vaše zdravlje!

Posljednjih mjeseci primjećujemo eksploziju kozmetike koja za jedan od glavnih sastojaka sadrži aktivni ugalj. Ovaj dodatak proizvodima možemo naći u kremama, pastama za zube i raznim pilinzima za kožu lica i tijela. Ovi proizvodi planetarno su promovisani na društvenim mrežama, a slavne ličnosti kunu se u njih. Ipak, nikada se ne zapitamo kako zapravo aktivni ugalj utječe na našu kožu.

Aktivni ugalj jedan je od oblika ugljenika, tretiran na način da površina njegovih čestica bude porozna. On djeluje poput magneta za upijanje i apsorbciju drugih čestica, a jednostavnim ispiranjem ih uklanja.

Ipak, eksperti strahuju od posljedica koje može da izazove abrazivnost ovog elementa, koja na primjer kada se nađe u pastama za zube može da ošteti zubnu gleđ. Također, zabrinuti su i zbog činjenice da ova tvar apsorbuje sve, pa i dobre bakterije koje se nalaze u ustima ili zubne plombe kao jedan od lijekova. Saglasni  su da osobe koje imaju osjetljivu kožu lica ne bi smjele da koriste ovakve tretmane.

Razmatrajući sve činjenice, da li je aktivni ugalj koristan ili štetan, izgleda da su mišljenja podijeljena. Njegov utjecaj je kratkoročan, i neće vam izbijeliti zube nakon samo jednog tretmana, niti će pomoći nakon samo jednog tretmana vašem licu da postane blistavo i čisto. Paste za zube sa aktivnim ugljem izbjeliće površinski sloj zuba, dok za dubinsko izbjeljivanje stomatolozi preporučuju stručni tretman.

Bilo da čistite aktivnim ugljem zube ili lice, stručnjaci preporučuju njegovo korištenje u razumnim količinama pod uslovom to radite polahko i sa osjećajem, kako ne biste napravili više štete nego koristi.