“Nekontrolisana” raketa na putu da se sudari sa Mesecom

mesecFoto: EPA-EFE/Jose Jacome

Jedna raketa kompanije Spejseks, koja je provela gotovo sedam godina u svemiru i sada je van kontrole, trenutno se nalazi na putu da se sudari sa Zemljinim prirodnim satelitom, kažu stručnjaci.

Raketa Falkon 9 je lansirana iz Floride u februaru 2015. u okviru međuplanetarne misije čiji je cilj bio da se meteorološki satelit pošalje na milionima milja udaljeno putovanje kroz svemir.

Ali, nakon što je završila svoju misiju i ostala bez goriva, raketa je nastavila da luta svemirom.

U ovom trenutku se nalazi previše daleko da bi mogla da se vrati u Zemljinu atmosferu, ali nema ni dovoljno energije da pobegne gravitaciji sistema Zemlja-Mesec, objašnjava Erik Berger, stručnjak koji radi za naučni veb sajt Ars tehnika.

Prema njegovim rečima, raketa je do sada imala potpuno haotičnu putanju.

Smatra se da će se ova raketa, za koju se smatra da sada predstavlja samo četiri metričke tone svemirskog otpada, u roku od nekoliko sedmica sudariti sa Mesecom pri brzini od 2,58 kilometara u sekndi.

Kako prenosi Gardijan, Bil Grej, stručnjak koji piše softvere za praćenje asteroida, kometa i drugih objekata u Zemljinoj blizini, kaže da će Falkon 9 najverovatnije udariti u tamnu stranu meseca, u blizini njegovog ekvatora, 4. marta.

Prema njegovim rečima, raketa je “5. januara proletela veoma blizu Meseca”, ali će “doći do sigurnog udara 4. marta”.

“Ovo je prvi nenamerni slučaj da svemirski otpad udari u Mesec”, kaže Grej.

Za sada nije poznato precizno vreme i mesto udara rakete u Mesec zbog “nepredvidljivih uslova” koji bi mogli donekle da utiču na izmenu njene putanje.

Kada je upitan da li će se sudar videti sa Zemlje, Grej je rekao da će verovatno ostati nevidljiv za nas.

Iako pojedini stručnjaci kažu da ovaj događaj “nije od preterane važnosti”, entuzijasti veruju da bi on mogao da nam obezbedi vredne podatke.

Original Article