NEMA MAŽENJA BEZ PAŽENJA! Besplatno i anonimno testiranje na HIV, za par minuta doznajte svoj status

Foto: Pexels, Ilustracija

DOVOLJNA KAPLJICA KRVI

+
AAA

NEMA MAŽENJA BEZ PAŽENJA! Besplatno i anonimno testiranje na HIV, za par minuta doznajte svoj status

Autor: T. Š.

U sklopu Europskog tjedna testiranja na HIV sljedeći tjedan, od 22. do 26. studenoga, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) provodit će besplatno i anonimno testiranja brzim testovima u Zagrebu, najavili su u petak iz HZJZ-a.

Testiranje se provodi u sklopu projekta ‘Živjeti zdravo’, a bit će dostupno na adresi Rockefellerova 12, od 15 do 19 sati.

Europski tjedan testiranja na HIV svake godine obilježava se krajem studenog, ususret Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a koji je 1. prosinca. Tijekom tog tjedna, europske zemlje pozivaju se da svojim aktivnostima doprinesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja, navode iz HZJZ-a.

Europski tjedan testiranja na HIV kod nas će se obilježiti pod sloganom “Nema maženja bez paženja”, a brzim testom korisnici će svoj HIV status moći saznati za svega nekoliko minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8 posto.

Postupak testiranja započinje kratkim razgovorom sa savjetnikom, a zatim se pristupa brzom testu. Brzi test se provodi uzimanjem nekoliko kapljica krvi iz prsta te je već kroz nekoliko minuta poznat HIV status osobe koja se testira.

U slučaju pozitivnog testa, na licu mjesta se pruža prva psihološka pomoć te se osobu upućuje na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, navode iz HZJZ-a.

Podsjećaju da je HIV virus humane imunodeficijencije koji napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti odnosno sindroma stečenog nedostatka imuniteta (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti.

Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije, ističu iz HZJZ-a.

Autor:T. Š.

ZADNJE VIJESTI


DOVOLJNA KAPLJICA KRVI

NEMA MAŽENJA BEZ PAŽENJA! Besplatno i anonimno testiranje na HIV, za par minuta doznajte svoj status


METEOROPATIJA

BOLEST STARIJIH SVE VIŠE POGAĐA I MLADE: Smetaju im povećanja dnevnih temperatura, razdražljivi su, pate od nesanice i bolova


DAROVI PRIRODE

Višestruke blagodati nevena: Jednostavnom pripremom čaja ublažite brojne želučane i kožne tegobe!


NAJČEŠĆI UZROK DEMENCIJE

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Cjepivo protiv Alzheimerove bolesti moglo bi spasiti milijune života!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article