Nije nimalo pametno zaspati pred TV-om: ‘Bol u vratu nije jedina opasnost’

Autor: F.F

Trevor Cook, stručnjak za spavanje, ističe opasnosti od izloženosti umjetnoj svjetlosti s TV ekrana prije spavanja. Takva svjetlost može narušiti prirodni ciklus spavanja i budnosti te smanjiti proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji spavanja.

Gledanje televizije prije spavanja može znatno utjecati na kvalitetu sna, pokazala su istraživanja. Jaka svjetla i uzbudljivi sadržaji TV programa mogu održavati mozak aktivnim, što otežava opuštanje i zaspati. To može rezultirati buđenjem tijekom noći i osjećajem umora ujutro.

Loš san ima negativne posljedice na mozak, uključujući smanjenu sposobnost pamćenja, pažnje i donošenja odluka. Spavanje ispred TV-a može dugoročno otežati učenje, fokusiranje i razumijevanje informacija. Osim toga, problemi sa spavanjem mogu negativno utjecati na zdravlje i svakodnevno funkcioniranje te ometati međuljudske odnose jer iscrpljenost nedostatkom sna otežava kvalitetno provođenje vremena s voljenima.

Foto: Pexels

Ne preporučuje se

Spavanje ispred TV-a također može uzrokovati bolove u leđima i vratu, jer neudobni položaji tijela mogu izazvati ukočenost i nelagodu. Problemi s cirkulacijom su također česta pojava, što može rezultirati utrnulošću, trncima i nelagodom u rukama i nogama.

Upozorenje za alergičare: Ispiranje nosa ovom tekućinom može dovesti do ozbiljnih problema

Ako se nepravilan položaj tijela tijekom spavanja nastavi, mogu se razviti ozbiljniji problemi s cirkulacijom poput duboke venske tromboze, upozorio je Trevor, piše Healthline.

Spavanje ispred TV-a može uzrokovati bolove u leđima i vratu, jer nepravilan položaj tijela može izazvati ukočenost mišića i kostiju. Također, spavanje u neudobnom položaju može ometati cirkulaciju krvi, što može rezultirati utrnulošću i trncima u rukama i nogama te dugoročno može dovesti do ozbiljnih problema s cirkulacijom poput duboke venske tromboze.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More