OBILJEŽAVANJE HRVATSKOG DANA ŠEĆERNE BOLESTI: Javnozdravstvena akcija u Maksimiru! Sa smoothie biciklom miješajte svoj zdravi frape

Autor: Dnevno.hr/D.R.

Ove se godine 14. svibnja 2023., po drugi puta obilježava Hrvatski dan šećerne bolesti, temeljem prošlogodišnje odluke Hrvatskog sabora.

Kako ove godine taj datum pada u nedjelju, Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) središnju javnozdravstvenu akciju, uz suorganizatora Grad Zagreb, organizira u subotu 13. svibnja 2023. od 10 sati u na ulazu u Park Maksimir.

O tome koliko je šećerna bolest velik izazov za zdravstveni sustav u RH najbolje govore činjenice da gotovo četvrtina proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odlazi na troškove liječenja šećerne bolesti i njezinih komplikacija, a šećernom bolešću, najčešće tipa 2, pogođeno je gotovo pola milijuna građana RH, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Maksimiru vožnja ‘smoothie bikea’

Javnozdravstvena akcija će se sastojati od mjerenja tlaka i šećera u krvi, dijeljenja informativnih letaka, vožnje tzv. Smoothie bikea, gdje će građani pokretanjem pedala sami miksati svoj zdravi frape i nakon toga šetnje Maksimirom. Svoje je sudjelovanje potvrdilo i više saborskih i zastupnika gradske skupštine Grada Zagreba.

Već duži niz godina HSDU organizira javne inicijative kako bi senzibilizirali javnost, aktivirali donositelje odluka u zdravstvu i mobilizirali stručnu javnost da zajedno s udrugom rade na osiguravanju boljih ishoda liječenja osoba sa šećernom bolešću. Također, značajan dio napora HSDU usmjeren je na ukazivanje povezanosti šećerne bolesti s kardiovaskularnim i bolestima bubrega, kao njenim najtežim posljedicama.

Autor:Dnevno.hr/D.R.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More