Objavljena mapa 4.000 planeta van Sunčevog sistema

Foto: Screenshot YouTube/
APOD Videos

Poznate i kao egzoplanete, konačno otkriće jedne takve nije došlo još od 1992. godine. Međutim, u poznati katalog egzoplaneta nedavno je dodat čitav niz „udaljenih svetova“.

Samo u poslednjoj deceniji, uz pomoć nedavno „penzionisanog“ Kepler svemirskog teleskopa, tempo otkrića se eksponencijalno povećao. Naime, u junu je potvrđeno postojanje 4.000 egzoplaneta, prenosi 021.rs.

NASA je nedavno podelila video vizuelizaciju koja pokazuje kada i gde su otkrivene sve poznate egzoplanete.

Kepler je zauvek „zaspao“ 2018. godine, ali njegovim nasleđem se još uvek koriste brojne opservatorije kao što je Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), koji je već pronašao preko 700 novih kandidata za planetu u svojoj prvoj godini u svemiru.

Do kraja godine trebalo bi da bude lansiran satelit za utvrđivanje karakteristika egzoplaneta CHEOPS, a NASA-in Space Telescope Džejmsa Veba bi trebalo da bude lansiran 2021. godine. Oba navedena svemirska teleskopa mogu pomoći da se utvrdi da li postoje uslovi koji podržavaju život na površinama datih egzoplaneta.

Interesantno je da se na NASA-inoj mapi nalazi ucrtano preko 4.000 planeta izvan Solarnog sistema, tj. za samo nekoliko decenija prešli smo put od saznanja da nema planeta izvan našeg sistema do hiljada novih, piše CNET.

Original Article