Odrađen je interesantan pokus s blizancima: Istina o veganstvu bi vas mogla iznenaditi

Autor: F.F

Prema istraživanju provedenom na jednojajčanim blizancima, prelazak na vegansku prehranu pokazao se smanjujućim faktorom rizika od srčanih problema već nakon nekoliko tjedana. Blizanci koji su usvojili veganski način prehrane iskazali su ‘značajno’ niže razine kolesterola, poboljšane vrijednosti šećera u krvi te veći gubitak tjelesne težine u svega dva mjeseca u usporedbi s onima koji su konzumirali raznoliku prehranu.

Iako se veganstvo često povezuje s potencijalnim zdravstvenim problemima poput anemije i depresije, istraživački tim sa Sveučilišta Kalifornija vjeruje da ovi rezultati sugeriraju manji rizik od srčanih bolesti, s obzirom na to da su kolesterol, šećer u krvi i tjelesna težina faktori rizika. Dr. Christopher Gardner, istraživač prehrambene znanosti na Sveučilištu Stanford, istaknuo je da je studija pružila ‘revolucionaran pristup tvrdnji da je veganska prehrana zdravija od tradicionalne prehrane koja uključuje konzumaciju svega.’

Istraživanje je uključilo 22 para jednojajčanih blizanaca prosječne dobi od 39 godina, od kojih je 77 posto bilo žena. Većina sudionika (73 posto) bila je bijela, a nitko od njih nije imao prethodnih problema s kardiovaskularnim bolestima niti pretilost. Prosječan indeks tjelesne mase (BMI) iznosio je 25,9, sugerirajući blagi višak kilograma, piše Daily Mail.

Foto: Pexels

Zanimljiv pokus

S obzirom na sličnu genetiku i stil života, istraživači su odabrali proučavanje blizanaca. Jedan blizanac iz svakog para slijedio je vegansku prehranu, dok je drugi konzumirao tipičnu prehranu. Oboje su se pridržavali dijeta koje uključuju povrće, mahunarke, voće i cjelovite žitarice, dok su izbjegavali šećere i rafinirane žitarice. Veganska prehrana isključivala je meso i životinjske proizvode, dok je tipična prehrana uključivala meso, ribu, jaja, sir i mliječne proizvode.

Tijekom prvih četiri tjedna, obroci su im bili dostavljani, dok su u posljednja četiri tjedna sudionici sami pripremali obroke. Blizanci su pratili svoju prehranu

Psi imaju neočekivan utjecaj na vaše zdravlje: Smanjuju rizik od pojave opake bolesti

Rezultati su pokazali da su razine LDL kolesterola za vegane bile niže (110,7 mg/dl) u usporedbi s onima koji su konzumirali prehranu svejeda (118,5 mg/dl). Krajem studije, te razine su dodatno pale na 95,5 i 116,1 mg/dl, što predstavlja pad od 14 posto za vegane. Također, vegani su pokazali smanjenje razine inzulina od oko 20 posto, što može smanjiti rizik od dijabetesa. Nadalje, vegani su izgubili 4,2 kilograma više u usporedbi s onima koji su konzumirali raznovrsniju prehranu.

Dr. Gardner zaključuje da ovi rezultati sugeriraju da većina ljudi može imati koristi od prelaska na biljnu prehranu za poboljšanje dugoročnog zdravlja. Studija, objavljena u časopisu JAMA Network Open, koristila je općenitu dijetu koja je dostupna širokoj populaciji, što sugerira da bilo tko tko odabere vegansku prehranu može postići značajna poboljšanja u roku od dva mjeseca, posebice tijekom prvog mjeseca. Od 44 sudionika, 43 je uspješno dovršilo istraživanje.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More