Opadanje kose posle korone: vodič za oporavak

Potvrđeno je. Opadanje kose posle korone česta je posledica koju nismo očekivali. Evo kako da svoju kosu vratite na staro i pomognete joj da opet raste.

Ako ste nedavno preležali koronu, a sada primetili da vam kosa opada više nego ranije, ne paničite!  Vreme je da se informišete kako da prekinete taj ciklus.

Obično se ovakvo opadanje kose manifestuje nedostatkom određenih vitamina, kroz opadanje iz korena ili kao mestimično lomeljenje vaših vlasi. Kod žena, opadanje kose posle preležanog kovida 19 bude pojačano, pa svakim prolaskom prstima kroz kosu, ispadne određeni broj vlasi20.

Neke od njih su primetile i pojačano opadanje posle i u toku pranja.

Bilo kako bilo, momenat kada na vašoj četki vidite više dlaka nego ranije, zapravo jeste trenutak kada treba da se zabrinete. Naročito, ako vam je kosa i pre preležane korone opadala. Sad je situacija sigurno još alarmantnija.

Zašto opada kosa posle korone? Istina je ovo!

Kada smo inficirani korona virusom, naše telo je pod metaboličkim stresom. Prisutnost virusne infekcije u našem organizmu, dovodi to neprekidne borbe tela da obezbedi važnim ćelijama, koje se bore sa virusom, hranljive materije. One manje bitne ćelije (kao što je kosa), telo zapostavlja i ostavlja bez imuniteta.

Glavni razlog opadanja kose od korone jeste pad imuniteta i nemogućnost tela da sve rezerve hranljivih materija i vitaminarazvuče ka bitnim delovima ćilijskih membrana.

U momentima borbe sa virusom, naš organizam tim manje važnim strukturama poput dlake, uskraćuje i prekida dovod hranljivih materija i preusmerava ih ka drugim, važnijim frontovima. 

Dlaka tada prekida sa radom i njen ciklus rasta se automatski zaustavlja i prelazi u stanje mirovanja, a kasnije i ispadanja, tačnije čišćenja.

Pacijenti tada počinju da primećuju opadanje oko 300 dlaka dnevno u odnosu na prethodnih 100 komada, što se smatra normalnim opadanjem. Iz ovoga možemo zaključiti da je za gubitak kose od korone direktno zaslužna infekcija koja je stres za organizam,  nedostatak vitimana i oslabljen imunitet, a ne sam virus ili lekovi koji se koriste ( posebno jer se najviše preporučuju vitamini koji kosi mogu samo da koriste) . Ono što se dešava jeste da se remeti ciklus rasta kose i dolazi do stanja koje je u trihologiji poznato kao telogen efluvijum (TE).

Smatra se da na opadanje kose može uticati i vakcina. Naime, ona pokreće isti imunološki odgovor u telu kao i sama bolest, pa se sve češće u studijama i to navodi kao uzrok. Jedna studija rađena u Saudijskoj Arabiji  koja je objavljena u oktobru 2022. godine. pokazala je da je čak 2/3 ljudi imalo ovaj problem nakon nako vakcine, ali se samo 28% može povezati isključivo sa vakcinom. U ostalim slučajevima ulogu su odigrali možda i stres i virusna infekcija. Zanimljivo da se ovaj problem više javlja kod žena.

Ono što je ohrabrujuće, jeste činjenica da se organizam nakon određenog perioda potpuno oporavlja, a sa njim i folikul dlake i ciklus rasta, pa samim tim se i opadanje smanjuje i počinje brži rast kose. Ali dok do toga dođe, dug je i težak put, koji treba preći i iz svega izaći kao apsolutni pobednik.

Kako?

Slično kao iz mnogih situacija u kojima opada kosa.

Sara je imala velikih problema sa svojom kosom, koja je odjednom počela mnogo da se tanji i opada. Iz gustog repa, prešla je u tanani repić, a osim toga je postala i potpuno beživotna. Mislila je da će zauvek voditi borbu sa opadanjem i da će na kraju ostati bez kose, sve dok nije pronašla rešenje.  I znate šta?

Njena kosa se preporodila i sada kada je vidite, nikada ne biste rekli da je nekada imala sličnih problema. Bujna, gusta i lepršava, e takva je njena kosa sada. To što je njoj pomoglo da pobedi opadanje kose, može biti i vaš adut. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/ 

Da li je opadanje kose nakon korone karakteristično za žene ili muškarce, ili su oba tipa podjednako pogođena, otkrivamo u nastavku.

Opadanje kose posle korone kod žena

Normalnim opadanjem kose su podjednako pogođeni u muškarci i žene. Estetski naravno, vrlo ružno deluje proređena glava kod oba pola, naročito kod muškaraca gde smanjen broj dlaka može odvesti u duboku ćelavost.

Kod žena je situacija malo drugačija. Kose ima količinski više, pa ima mogućnosti prikrivanja nedostataka na glavi.

Dermatolog Dimitrije Karabahčiev kaže da je difuzno opadanje kose nakon korone očekivan korak i da ga se ne teba plašiti. Još ističe i da je opadanje češće primećeno kod žena, a da su muškarci pogođeni drugim tegobama, kardiovaskularnog tipa.

Opadanje kose kod žena koje su preležale korona virus, u najvećem broju slučajeva primećeno je 3 meseca nakon preležane korone. Stanja koja su praćena visokim temperaturama i  ozbiljnim respiratornim tegobama, dovode do opadanja kose jačim tempom nego ranije. Veliki broj vlasi tada ulazi u telogenu fazu, koja prethodi opadanju.

Tokom infekcije, ćelije su u deficitu za kiseonikom, jer je celo telo pod oksidativnim stresom. Tada se savetuje pojačan unos vitamina kroz suplemente, ali i povećan unos svežeg voća i povrća, kao i načina na koji negujete kosu. O savetima za lečenje i načinima na koji možete usporiti proces gubitka kose posle covida, biće reči kasnije.

Gubitak kose posle korone kod muškaraca

Kod muškaraca je tema opadanja kose jako osetljiva, zato što kad dođe do gubitka kose, u nekim slučajevima, može doći do potpune ćelavosti. U mnogim slučajevima tada momenat samopouzdanja opada, što za muškarca predstavlja veliku stvar.

opadanje kose posle korone kod muškaraca

U vremenu dubokog stresa, kosa je sigurno i dobar pokazatelj našeg sveopšteg zdravstvenog stanja. Svakako da je gubitak kose i ćelavost podjednako stresna situacija i za ženu i za muškarca, zato je potrebno uočiti, suočiti se i prihvatiti da imamo problem.

Kosa nam je ukras i svi maštamo o tome da bude gusta, raskošna i lepa, međutim ona nam vrlo često može pokazati sa čime se naše telo bori i kroz šta sve prolazi.

Jedna studija pokazuje neku drugačiju vezu između kovida i opadanja kose kod muškaraca. Ona govori o tome da je jačina simptoma covid 19 infekcije bila jača kod muškaraca koji su imali prolem sa gubitkom kose, odnosno androgenom alopecijom.

Još u startu ove pandemije kružili su podaci su dramatičnije pogođeni muškarci nego žene. Androgeni hormoni možda imaju ulogu, a ova studija našla je neku vezu. Posmatrani su muškarci sa težim simptomima korone. Prosečna starost muškaraca bila je 58 godina (raspod od 23-79) . Među muškarcima, 71%  je imalo značajne simptome androgene alopecije ( više od 2 na Hamilton -Norvudovoj skali) a 29% je imalo klinički nebitne simptome alopecije.

Uprkos tome, nije primećeno da kosa kod muškaraca pojačano opada posle kovida. Kod njih je primećeno da se javljaju kardiovaskularni problemi i pojačan umor.

Lek protiv opadanja kose posle korone

Retki su slučajevi da kosa počne da opada dok infekcija još uvek traje. Tada su na meti uglavnom respiratorni organi, a opadanje kose nastaje kao covid posledica.

Da se stvari vratu u normalu biće potrebno strpljenje, vreme i neki preparati.

Evo kako da se izborite sa njim:

Vitamini i minerali

Ko je preležao, već i zna da se u momentima bolesti radi na jačanju imuniteta. Uzimanje vitamina i njihovih suplemenata je glavna terapija, dok bolest ne uzme maha.

Glavni nedostatak vitamina koji utiču na pojačano opadanje kose su deficit vitamina A, B, C, D3, kao i minerala cinka i selena, pa je pre svega važno da se na vreme informišite koliko je važno za dobrobit kose da spoznate njihovo delovanje i njihovu vrednost, kao i kako deluju.

Više pročitajte ovde o vitaminima za kosu.

Proverite gvožđe!

Opadanje kose usko je povezano i sa deficitom gvožđa u našem organizmu. Oslabljena krvna slika i smenjen broj crvenih krvnih zrnaca dovode do oslabljenog imuniteta.

Mnoge studije su pokazale da je anemija česta kod pacijenata sa pneumonijom i da se povećava kod osoba koje obole od covid 19.

Radi stimulacije rasta i nadoknade gvožđa, treba raditi na unosu dovoljnih količina minerala i vitamina koji obezbeđuju gvožđe u adekvatnoj meri. Preporučuje se  adekvatna ishrana koja podrazumeva unos crvenog mesa, zelenog povrća, kao i dovoljnih količina vitamina C. Ako je stanje gvožđa lošije, na scenu opet stupaju suplementi.

Ne zaboravite na kvalitetan šampon protiv opadanja kose!

Šampon protiv opadanja kose koji koristite treba da je na biljnoj bazi i bez veštačkih mirisa i boja, da ne sadrži sulfate i parabene i da bude prilagođen vašem tipu kose.

Jako je važno da pažljivo odaberete jedan takav, jer je na tržištu dostupno puno onih koji obećavaju kvalitet, a ne ispune ga.  Zapravo, samo dodatno opterećuju već oslabljenju kosu štetnim sastojcima i uopšte ne doprinose napretku.

Takođe je važno da kosu u tim momentima kada je primetan gubirak kose, ne opterćujete dodatno jakim tretmanima, već da joj pružite dobru, prirodnu kvalitetnu negu, kakvu zaslužuje. Izbor šampona koji se bazira na biljnim sastojcima je prava stvar jer je na neki način „hrana za vašu“ kosu.

Bilo koji tretman koji podrazumeva dodatno isušivanje, gorenje ili primenu jakih sredstava na kosu, može samo pogoršati kliničku sliku i učiniti da vam kose još više opada.

Dodatno vam u nezi može pomoći neki losion, maska, ulja za kosu… samo neka je prirodno i namenjeno jačanju kose. Neće da škodi.

Da li je ispadanje kose nakon korone trajno?

Na ovo pitanje ne može se odgovoriti sa velikim tvrdnjama, jer prosto ovakvi detalji još uvek nisu dovoljno ispitani. Sve što danas saznajemo, samo su logični zaključci lekara koji se sa kovidom 19 sreću svakodnevno i na osnovu mnogih iskustava preležanih pacijenata, dobijaju adekvatne podatke.

covid19 i opadanje kose

Ono što smo do sada uspeli da saznamo jeste činjenica da opadanje kose nakon kovida, naročito kod žena nije trajno, i da u uglavnom nema velikog značaja, ne zahteva ozbiljnu terapiju, kao i to da ne traje dugo.

Javlja se 3 meseca nakon preležane korone, traje isto toliko otprilike, a kosi je potrebno još dva tri meseca da kosa počne ponovo da raste i da vrati izgubljenu gustinu i volumen.

Međutim, javile su se i one kojima se od tri meseca posle opadanje nije smanjilo, te i da dalje imaju punu četku dlaka nakon češljanja, pored uzimanja vitamina, preležane korone i poštovanja zdravog načina života.

Ako su svi ovi parametri ispitani, treba obratiti pažnju i na preparate kojima se kosa neguje, jer upravo oni mogu biti zaslužni zašto kosa i dalje ispada. Potrebno je da se hemijski jaki šamponi zamene onima bez sulfata i parabena, i da kompletna nega bude zamenjena preparatima na biljnoj osnovi.

Ovi slučajevi su naravno mnogo ređi nego prethodni, ali je svakako važno javiti se lekaru na vreme ako do ovoga dođe. Može se desiti da se folikul dlake trajno promenio i onda nastupa hronično opadanje kose, a možda jeu pitanju i neki genetski faktor. Tada je potrebno da pomoć potražite od dermatologa, koji će vas dalje uputiti gde treba.

Kako sprečiti opadanje kose od korone?

Ljudi koji su bili skloni opadanju kose i pre korone, jednostavno moraju kvalitetno negovati svoju kosu. Ne smeju je tretirati jakim tretmanima, već pronaći adekvatan prirodni šampon protiv opadanja kose i moćnu formulu koja će kosu i kožu glave dubinski očistiti, dobro hidrirati i popraviti strukturu vlasi.

Veliki napredak u stimulaciji rasta nove kose imaju i losioni za utrljavanje, pored kojih se primenjuje i masaža temena, a veoma je važna za podsticanje dobre cirkulacije u koži glave, daju dobre rezultate kada je opadanje kose u pitanju.

Gubitak kose beleži se kod 30% pacijenata, uglavnom kod onih sa težom kliničkom slikom. Tokom difuznog opadanja kose može biti zahvaćeno i do 50% kose, a dnevno može otpasti od 150-700 vlasi.

Svi oni koji su se sreli sa opadanjem kose posle kovida, govore kako su primetili više dlaka na rukama nakon prolaska kroz kosu, i da kosa nekako ispada u pramenovima, te da se od toga napravi klupko. Jako je važno da se pacijenti odmah kada se to desi, jave svom izabranom lekaru, ne bi li im on objasnio sam tok i proces kako kosa opada, i tako im smanjio dodatni stres koji samo može ugroziti kliničku sliku i pojačati opadanje.

Da sprečite opadanje kose posle korone, potrebno je pre svega prekontrolisati kompletnu krvnu sliku i biohemiju, naročito vrednosti D-dimera, gvožđa i vitamina D. Takođe je neophodno praktikovati uravnoteženu ishranu, najpre zbog brzog oporavka celog organizma nakon preležanog kovida, a posle i zbog svih posledica koje infekcija nosi sa sobom.

Potrebno je uključiti dobru dijagnostiku, jer pored ove vrste opadanja kose, postoje i drugi razlozi što kosa opada, pa se tada pristupa adekvatnom lečenju problema.

Upotreba prirodne kozmetike kao prvi izbor se preporučuje čak i onima koji nisu ležali koronu, kako bi se očuvalo zdravlje cele dlake. Takvi šamponi temeljno čiste kosu, uklanjaju perut, sprečavaju opadanje, popravljaju strukturu vlasi, jačaju kosu i ono najvažnije stimulišu u korenu rast novih vlasi. Kada je opadanje kose u pitanju, to je i najvažnija karika, da bi se problem zaustavio.

Kod gubitka kose uzrokovanog covid 19 virusom, dostupni su i mezoterapijski kokteli, kao i PRP plazma koja je bogata trombocitima, pa se rast kose njima ubrzava. Ovo, naravno, treba da odrade stručnjaci.

Kada očekivati ponovni rast kose posle korone?

Oporavak kose posle korone se očekuje veoma brzo nakon perioda opadanja.

Kosa ispada 3 meseca nakon preležanog kovida, tri meseca traje, i odmah nakon toga počinje da raste nova kosa.

U retkim slučajevima, kada su pridružene i druge bolesti, opadanje kose može postati hroničnog tipa i tada je jako teško raditi na stimulaciji rasta nove dlake.

Iskustva su pokazala da sposobnost folikula da se postepeno obnavlja ostaje očuvana, tako da se kosa veoma brzo i oporavlja. Lečenje nije neophodno, osim ako ne traje duže od tri meseca. Najvažnije je lečiti uzročni poremećaj, koji je do takvog stanja i doveo. Faktički, kosa ne opada od korone, nego od oslabljenog imuniteta i stresa koji je organizam pretrpeo.

Akutno opadanje kose zbog preležane korone, zabeleženo je u nekoj srednjoj vrednosti od 1,5 meseca od dana zaražavanja. U studiji koja je rađena na 214 slučajeva,  je utvrđeno da se radi o periodu od 51,7 dana. Iako je knjiški zabeleženo da aktivna faza opadanja prestaje za otprilike 3-6 meseci, rešavanje nekih slučajeva je bilo uspešno  nakon 2 meseca.

Kao što smo do sada sigurno već i primetili, infekcija kovid 19 nosi i ostavlja mnoge posledice za sobom. Neke smo upoznali, neke ćemo tek, ali ono što su mnogi primetili, jeste gubitak dlaka sa glave.

Teško je, ali naučite se strpljenju, mirno prihvatite ono što vam se dešava. U međuvremenu uradite šta je do vas!

Ne odmažite svojoj kosi, već joj pružite pravilnu negu koja će joj obezbediti sve što joj treba i rezultati neće izostati.

Ne samo da će opadanje kose posle korone prestati, već će i nova kosa narasti.

Izvor teksta:

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/covid-19    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7753411/    https://www.webmd.com/lung/news/20200723/hair-loss-an-unexpected-covid-misery-for-many    https://clinmedjournals.org/articles/ijdrt/journal-of-dermatology-research-and-therapy-ijdrt-7-103.php?jid=ijdrt    https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(21)00400-8/pdf

Read More