OPEKLA VAS JE MEDUZA: Užasan osjećaj! Ostanite mirni i što prije izađite iz vode!

Što uraditi ako vas opeče meduza?
Izvor: Pixabay

PEČE ZA POLUDIT!

+
AAA

OPEKLA VAS JE MEDUZA: Užasan osjećaj! Ostanite mirni i što prije izađite iz vode!

Autor: Matea Sušac

Krenula je sezona godišnjih odmora, a upravo tada se događaju nepredviđene situacije koje ponekad ne možemo izbjeći, sve i da želimo. “Kraljica mora” , jedna od ljepših životinja može vam postati najveći neprijatelj dok se kupate.

Ova morska stvorenja su puna želatina i vode, i nemaju kontrolu nad vlastitom putanjom kretanja, pa ih često nose struje, dok jednostavno plutaju bez ikakvog smjera. Ovu morsku životinju ćete rijetko vidjeti vlastitim očima.

Njezinu prisutnost možete osjetiti jedino u trenutku kada osjetite ogromnu bol koja užasno peče, i djeluje kao da vam netko zabada tisuće igla u tijelo.

Najviše slučajeva meduzinog uboda zabilježeno je tijekom sasvim slučajnog kontakta ljudi koji su plivali. Osjećaj je užasno neugodan! Otrov koji meduza ispusti u čovjeka izaziva prodornu bol nakon koje se javlja osip, opekline i bolni mjehuri.

Meduze izazivaju žareću bol na mjestu opekline
Izvor: Pinterest

Opis se pojavljuje samo na mjestu uboda, i okolo nje. Ubod se vidi nakon par dana ili tjedana. Moguće je da se pojave i različite infekcije ozljede, zatim svrbež, kraste, te pojačana ili smanjena pigmentacija kože. U trenutku uboda najbolje je ne kretati se previše, u slučaju da je meduza još u blizini, zatim se mirno povući iz vode.

“Bapski recept” koji može pomoći kada vas ubode meduza je smokvino mlijeko. Budući da smokve uvijek možete naći na moru, i priobalnim mjestima ili ih u krajnjem slučaju kupiti, najpametnije je odmah nanijeti smokvino milijeko, pa poduzeti ostale mjere opreza.

Još jedan narodni lijek koji vam može poslužiti je ocat. On djeluje ljekovito na kožu i umrtvljuje nematociste, pa blokira širenje otrova kod ozlijeđene osobe. Primjena je jednostavna, samo pospite ocat po opeklini, i pričekajte da djeluje.

Isperite slanom vodom, ni slučajno slatkom!
Izvor: Pinterest

Mjesto uboda ni slučajno nemojte trljati, jer tako se otrov još više širi unutar kože. Ono što možete pokušati je odstraniti lovke pincetom, i ostrugati preostale sluznice bilo kakvim drvenim štapićem. Tako ćete izbjeći kontakt otrova s prstima, i ostalim dijelovima tijela.

Slobodno isperite opeklinu vodom iz mora, jer slana voda umiruje osjećaj boli. Lakše opekline možete umiriti običnim ledom. Stavite ledu u prvu vrećicu koja vam je pri ruci. Preporučljivo je potražiti adekvatan savjet liječnika!

U rijetkim slučajevima ozlijeđena osoba doživi šok ili alergijsku reakciju, pa dođe do povraćanja, grčeva i migrena. Tada je ozlijeđenog potrebno što prije odvesti do najbliže bolnice. Nemojte se prevariti ako ugledate mrtvu meduzu na plaži, jer i tada nije bezopasna, već vas može opeći.

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


SLUŽBENI PODACI

NOVI PODACI EUROSTATA: Vjerovali ili ne, Hrvati su najdeblja nacija u Europskoj uniji!


HIPOKALIJEMIJA

NE IGNORIRAJTE SIMPTOME! Ovo su znakovi da vašem tijelu nedostaje kalija


PEČE ZA POLUDIT!

OPEKLA VAS JE MEDUZA: Užasan osjećaj! Ostanite mirni i što prije izađite iz vode!


ZA ILI PROTIV?

SPAVATE U GRUDNJAKU: Postavlja se pitanje je li štetno nositi grudnjak u krevetu?

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article