OPREZNO BIRAJTE POSAO! Istraživanje pokazalo gdje je najveći organ vašeg tijela najviše, a gdje najmanje ugrožen

FOTO: Pixabay

BOLJE JE SPRIJEČITI

+
AAA

OPREZNO BIRAJTE POSAO! Istraživanje pokazalo gdje je najveći organ vašeg tijela najviše, a gdje najmanje ugrožen

Autor: Ivor Kruljac

Negativni učinci stresa na psihičko i fizičko zdravlje nisu nikakva novost, a mnogima je najčešći izvor ove negativne pojave posao. Dok stres također utječe i na izgled i zdravlje kože, istraživanje koje je provelo Beauty Pie upozorava kako na ten utječu i faktori kao što su klima uređaj, umjetno osvjetljenje, nezdravi ručak i višesatno buljenje u kompjuter, a koji su sastavni dio brojnih radnih mjesta.

Stoga su u svojoj studiji pitali više od 3000 zaposlenika u 15 različitih industrija, koliko posao utječe na njihovu kožu.

Prepoznata najstresnija industrija

Ispitanicima su na procjenu ponudili 18 čimbenika koji utječu na ten kože, uključujući rad pred ekranom, nošenje maske za lice, visoku razinu stresa ili visoke temperaturne razlike koji utječu na kožu. Ovisno i faktorima, svaki posao je na dodijeljenoj ljestvici mogao ostvariti maksimalan iznos od 100 bodova u ocjenjivanju stresa kože.

Kad se sve zbroji, kao najštetnije mjesto za rad glede tena kože sa vrtoglavom ocjenom od 74.36, pokazala se znanstvena i farmaceutska industrija gdje zaposlenice često rade u noćnim smjenama (uzrokuje nedostatak sna, natečene oči) i klimatiziranim prostorima (gdje klima uzrokuje suhu kožu zbog izvlačenja vlage), a brojni znanstvenici također rade na terenu izloženi visokim temperaturama.

S ocjenom 70.5 slijedi je građevinska industrija, zatim energetika (68.8) pa konobari, kuhari, voditelji hotela, turistički vodiči i drugi djelatnici hotelijerstva i turizma gdje je izmjeren kožni stres od 65.8.

Što se tiče najboljih poslova za zdravlje kože, prepoznat je sektor sporta s nisko ocjenom kožnog stresa od 34.2. Tako učitelji joge, sportski treneri i instruktori plivanja rijetko osjećaju stres te se većinom drže standardnog radnog vremena.

Drugo mjesto zauzima sektor obrazovanja (38.9) a potom odvjetnici i suci kojima su rizici za kožu procijenjeni ocjenom 41.9.

Autor:Ivor Kruljac

ZADNJE VIJESTI


PRIPAZITE NA ZNAKOVE

GRUBA KOŽA, NEOBJAŠNJIVO DEBLJANJE: Možda vam nedostaje ovaj vitamin


BOLJE JE SPRIJEČITI

OPREZNO BIRAJTE POSAO! Istraživanje pokazalo gdje je najveći organ vašeg tijela najviše, a gdje najmanje ugrožen


IZNIMNA ČAST

PRVA DAMA POVELA ‘HODAČE’: Sanja Musić Milanović dobila veliko priznanje šefa WHO-a u promicanju zdravlja


ŠTO NAM SE ZBIVA?

ALARM ZA UZBUNU: Hrvatska u vrhu najviše stope porasta ovog karcinoma u svijetu

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article

(Visited 7 times, 1 visits today)