Opterećenje u japankama isto kao na štiklama od 7 centimetara!

Foto: Profimedia

Čak ni u najudobnijim i najkvalitetnijim japankama ne bi trebalo da provedete celo leto jer je to opasno po zdravlje. Nažalost, omiljena letnja obuća koja može da se kombinuje sa svim odevnim predmetima i čija cena je vrlo pristupačna, opterećuje mišiće, kolena, kukove i kičmeni stub, tvrdi Džastin Šrojer, profesor kineziologije sa Univerziteta Lujzijana-Lafajet, pišu Novosti a prenosi B92 5. avgusta 2014. godine.

Kada hodamo u japankama, jače stežemo i grčimo nožne prste kako nam one ne bi skliznule i na taj način menjamo način hoda i držanja celog tela. Opterećenje za stopalo je podjednako kao i kada hodamo na sedam centimetara visokim potpeticama. 

Ipak, nisu ni sve japanke toliko loše. Kvalitetnije su one koje nisu potpuno ravne, jer noga u njima čvršće stoji, a bolje je i kad su remenčići širi. Najgore su japanke u kojima stopala šetaju levo-desno. 

Ovu obuću ne bi trebalo da nosite kada pred sobom imate naporan dan koji uključuje dosta stajanja, hodanja ili planinarenja. Takođe, treba da ih izbegavaju osobe koje inače imaju problema s kostima i mišićima.

Kratkoročne posledice hodanja u lošim japankama su bolovi u peti, potkolenicama, uganuća zglobova i povrede nožnih prstiju, a dugoročno može doći do fraktura i hroničnih upala tetiva, gležnjeva, kolena i leđa.