OTARASITE SE ŠLAUFA: Salo na stomaku je opasnije nego što mislite!

Zdravlje osoba normalne telesne mase, ali sa previše sala na stomaku, moglo bi da bude lošije nego zdravlje gojaznih osoba, pokazali su rezultati američkog istraživanja

Salo na stomaku povezano sa hipertenzijom (povišenim krvnim pritiskom) ili viškom šećera u krvi, plus izloženosti opasnosti od dijabetesa i srčanih oboljenja, zove se metabolički sindrom.

Radi se o rezultatima koji bi mogli da suštinski promene lečenje kardiovaskularnih oboljenja. Naučnici su do njih došli istražujući tokom 14 godina oko 12.800 osoba starosti u proseku 44 godine kojima je grupa naučnika na čelu sa profesorom Fransiskom Lopesom Himenesom iz klinike Mejo (Mayo) u Ročesteru (Minesota) utvrđivala indeks telesne mase i odnos između obima struka i bokova, što je indikator rasporeda masnoće u nivou stomaka.

Tokom ispitivanja je utvrđena veća smrtnost izazvana kardiovaskularnim, ali i drugim, oboljenjima kod osoba sa normalnim indeksom telesne mase, ali sa viškom sala oko stomaka, nego kod onih sa normalnom telesnom težinom i bez viška sala na stomaku.

Radi se o tome da, kako su objasnili stručnjaci, krv koja potiče od masnog tkiva u stomaku direktno dolazi do jetre koja proizvodi jedinjenja koja povećavaju otpornost na insulin, što dovodi do dijabetesa, a te masnoće, smeštene duboko u stomaku, su i štetnije jer luče više inflamatornih supstanci. Zato, stručnjaci preporučuju konzumiranje manje masne hrane i fizičku aktivnost, pre nego rigorozne dijete.