VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Elektronska cigareta trenutno razara pluća

Iako bi trebale da predstavljaju zdraviju alternativu cigaretama, ispostavilo se da e-cigarete mogu ozbiljno da ugroze sistem za disanje

Kako se tvrdi u studiji koja je urađena na Univerzitetu u Atini, e-cigarete izazivaju otpor vazduha u plućima, što znači da krvotok dobija manje kiseonika nego inače, tako da je veoma lako da dođe do ozbiljnog oštećenja disajnih puteva. Taj otpor traje i do 10 minuta po uvlačenju dima i izaziva trenutna oštećenja na respiratornim organima.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, rezultati istraživanja potvrdili su da e-cigarete izazivaju odmah vidljiva oštećenja na plućima. Bez obzira na tvrdnje marketinških kompanija, nema dokaza da su elektronske cigarete sigurnije od običnih. Štaviše, one bi mogle da budu veoma opasne po zdravlje – objašnjava profesorka Kristina Graciou, predsednica Evropskog odbora za kontrolu duvanskih proizvoda.E-cigarete rade tako što isparavaju nikotinsku tečnost, a ne sadrže duvan. Veliki broj ljudi opredelio se za njih kako bi se rešili zavisnosti od duvanskog dima. Ipak, potrebna je dodatna opreznost, pošto stručnjaci tvrde da neke marke tečnosti u sebi sadrže visoke doze nikotina, koji se povezuje s rakom.