Ova namirnica smiruje želudac i podstiče bolje varenje

pixabay.com

Kukuruz je jedna od omiljenih sezonskih namirnica koja nije samo vrlo ukusna i jednostavna za pripremu već donosi mnogo dobrobiti za naše zdravlje ako je redovno konzumiramo.

Kako objašnjavaju dijetetičari, kukuruz sadrži malo kalorija, a velike količine ugljenih hidrata, aminokiselina, vitamina B, folne kiseline, niacina, fosfora, kalijuma i magnezijuma, prenosi WebMD.

Upravo zbog toga savetuju da bi ovu namirnicu trebalo da jedemo što češće.

Zahvaljujući njegovim mnogobrojnim nutritivnim vrednostima, konzumacija kukuruza ima mnogo koristi.

Jedna od njih je smanjenje rizika od bolesti srca i krvnog sistema. Kako objašnjavaju stručnjaci, ova namirnica odličan je izvor kalijuma, esencijalne materije koja pomaže regulaciju krvnog sistema održavajući odgovarajući protok krvi i snažan rad srca.

Kukuruz sadrži i lutein, karotenoid sličan vitaminu A koji se najčešće nalazi u voću i povrću. Poznat je po smanjenju rizika od makularne degeneracije, katarakte i mnogih drugih očnih bolesti. Isto tako, konzumacija kukuruza doprinosi boljem varenju.

Razlog je taj što ova sezonska namirnica obiluje dijetalnim vlaknima koja su neophodna za održavanje zdravog načina života, a nude i mnoge druge prednosti poput regulacije pražnjenja creva, upravljanja nivoom šećera u krvi i ubrzavanja metabolizma koji pomaže pri mršavljenju.

I poslednje, ali nimalo manje važno, jeste činjenica da redovna konzumacija kukuruza smanjuje rizik od demencije, a najviše Alchajmerove bolesti. Naime, on sadrži antioksidans kvercetin, za koji istraživači veruju da može imati zaštitni učinak protiv ovih bolesti.

Kvercetin navodno štiti neuronske ćelije i smanjuje neuroinflamaciju potencijalno smanjujući učestalost demencije.

Read More