Ove namirnice izbacite iz ishrane ako imate visok holesterol

Pixabay

Ilustracija

Gojaznost, visok krvni pritisak i visok nivo lošeg holesterola povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Tačnije, ako imate visok nivo lošeg (LDL) holesterola i nizak nivo dobrog (HDL) holesterola, trebalo bi da promenite neke životne navike i obratite pažnju na ishranu.

Zato se preporučuje da se iz ishrane isključe namirnice koje podižu holesterol. Tu pre svega mislimo na keks, vafle, industrijske kolače i deserte koji sadrže hidrogenizovano ili delimično hidrogenizovano biljno ulje ili mast.

Kocke za supu, slane grickalice i pekarski proizvodi mogu da sadrže takođe hidrogenizovane masti, pa je važno pažljivo pročitati deklaracije. Treba izbegavati mesne proizvode, posebno mesne prerađevine, ali i žumanca, morske plodove i iznutrice. Poslednja tri sadrže visok nivo holesterola.

Važno je jesti manje obroke, ne prejedati se i radije posegnuti za nezasićenim mastima koje dobro deluju na kardiovaskularni sistem. Zbog toga se preporučuju semenke, ovas i avokado. Na primer, dva obroka koja uključuju ovas (ukupno 60 grama) mogu da smanje LDL holesterol za 5,63 odsto za 6 nedelja. Ali sa visokim holesterolom, još nekoliko namirnica je dobrodošlo.

Naravno, da biste držali holesterol pod kontrolom, trebalo bi redovno da vežbate i izbegavate pušenje i alkohol.

Read More