Ove namirnice ne goje: Možete da ih jedete bez griže savesti…

Pexels

Ni u čemu ne treba preterivati, ali sledeće namirnice možete konzumirati bez straha da ćete se ugojiti.

Predstavljamo vam osam namirnica koje vas neće ugojiti:

Kokice

Svi treba da imamo ishranu bogatu vlaknima, koja ne samo da daju energiju, već su i hrana kojoj je potrebno mnogo vremena za varenje. Ovo uzrokuje da duže ostanete siti uz manje kalorija. Najbolji primeri hrane koja je puna vlakana su cela zrna, povrće i voće.

Isto tako, na toj listi su i kokice koje su bogate vlaknima, niskokalorična su užina punih celih žitarica. Otprilike jedna šoljica kokica ima samo oko 30 kalorija.

“Edamame” ili zelena soja

Za razliku od drugih proizvoda od soje, edamame nije zaslađen i čini zdravu, prirodnu užinu. Jedno istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da “edamame” povećava sitost, a takođe snabdeva telo proteinima i vlaknima, što ljude duže drži sitim. Sve što vam je potrebno jeste malo soli.

Supa

Iako tečnost ne smanjuje apetit ljudi, svakako vam može pomoći da se osećate sitim. Supe su savršen primer, a to pokazuje i studija objavljena u časopisu “Appetite” koja je zaključila da su supe zasitnije od potpuno čvrstih obroka. Učesnici koji su jeli supu konzumirali su 20% manje kalorija do kraja dana.

Supe na bazi bujona pune stomak više od prosečnog obroka. Ovo potiskuje hormon grelin, koji govori telu da jede manje.

Jabuke i banane

Grickalice su odličan način za povećanje energije tokom popodnevnog pada, ali je od vitalnog značaja da znate koje je najbolje jesti. Hrana kao što su jabuke ili banane pune su vlakana i kalijuma.

Oslobodite se nezdravih opcija i okružite se hranljivim namirnicama.

Ovsena kaša

Ako pratite razne nutricioniste na društvenim mrežama, možda ćete primetiti da mnogi od njih uživaju u ovsenim pahuljicama. Ovas je idealan za mršavljenje jer ima integralne žitarice i visoku količinu vlakana.

Jedna studija sa Floride navodi da ovsena kaša pomaže osobama na dijeti. Učesnici koji nisu uspešno držali dijetu pre studije imali su koristi od ovsenog doručka sa proteinima. Pojeli su 100 kalorija manje tokom dana.

Orašasti plodovi

Kombinujte orašaste plodove, sušeno voće i slatkiše poput tamne čokolade. Ako stvorite sebi naviku da pronađete odgovarajuću mešavinu, onda ćete imati odličnu užinu za mršavljenje svaki dan, posebno što će obuzdati želju za šećerom i solju.

Papričice

Sigurno znate da začinjena hrana smanjuje apetit, posebno papričica i tačno je da može pomoći ljudima da kontrolišu težinu. Prema istraživačima, kapsaicin, sastojak koji papriku čini ljutom, može ubrzati metabolizam.

Međutim, začinjene paprike mogu pomoći u kontroli težine više od gubitka težine. Lekar Spenser Nadolski ne savetuje uzimanje kapsaicina kao suplementa, jer preterano konzumiranje može imati neželjene efekte.

Jaja

Istina je da jaja mogu da podignu nivo holesterola u organizmu, ali se takođe mogu uklopiti u zdravu ishranu, a neke studije sugerišu da mogu pomoći da izgubimo na težini.

Istraživanje u Međunarodnom žurnalu gojaznosti iz 2008. godine uporedilo je konzumiranje jaja i peciva za doručak. Učesnici koji su jeli jaja osećali su se više sitim i pojeli su manje kalorija tokom dana.

Read More