Ove namirnice ne ostavljajte za kasnije: U suprotnom riskirate trovanje, s jednim mnogi griješe

Autor: F.F

Vjerojatno, kao i mnogi, ste puno puta u životu kuhali unaprijed, odnosno ostavili biste si pripremljeni ručak ili večeru da vas čeka nakon posla. S mnogim jelima to je normalna i regularna procedura, no s nekim namirnicama morate biti oprezni. Potrebno je biti izuzetno oprezan s konzumiranjem određenih namirnica jer se vrlo brzo mogu pokvariti.

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da se neka hrana može pokvariti nakon samo dan ili dva, čak i ako je kuhana. Dr. Tracey Brigman, registrirana dijetetičarka, u razgovoru s Daily Mailom ističe da će većina ostataka hrane trajati tri ili četiri dana ako se ohladi unutar 2 sata i spremi u hermetički zatvorenu posudu. Ipak, postoje sastojci koji su skloniji razvoju bakterija, pa ih treba konzumirati unutar kraćeg vremenskog roka.

Primjeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija koje se prenose hranom uključuju salmonelu, toksoplazmu, listeriju i norovirus, kao i E. coli. Norovirus je najčešći i pogađa jednu od 15 osoba svake godine, pri čemu sve infekcije mogu izazvati ozbiljne bolesti, a neke čak mogu biti i smrtonosne.

Foto: Pexels

Evo nekoliko namirnica koje biste trebali posebno paziti

Tvrdo kuhana jaja: Nemojte guliti tvrdo kuhana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Ljuske jaja djeluju kao zaštitni premaz koji odbija bakterije, pa guljenje može dovesti do kontaminacije.

Mljeveno meso: Visoka razina vlažnosti mljevenog mesa povećava rizik od privlačenja bakterija. Bakterije s površine sirovog, mljevenog mesa mogu se umiješati u proizvod tijekom procesa mljevenja.

Spriječite pucanje usana: Ovako ćete otkloniti jednu od najdosadnijih posljedica hladnoće

Piletina: Sirova piletina može se čuvati u hladnjaku samo jedan do dva dana prije nego što se pokvari. Čak i nakon kuhanja, preporučuje se baciti je nakon četiri dana.

Riža: Kuhana riža izdrži samo oko jedan dan u hladnjaku prije nego što se pokvari. Bakterija Bacillus cereus, koja stvara spore, često se nalazi u riži i drugim žitaricama i može uzrokovati ozbiljne probavne probleme.

Važno je slijediti preporuke o čuvanju hrane i izbjegavati produženo skladištenje namirnica koje su sklonije kvarenju.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More