Ovih 8 simptoma ne smijete ignorisati: KOJE BOJE VAM JE UŠNI VOSAK?

Ovih 8 simptoma ne smijete ignorisati: KOJE BOJE VAM JE UŠNI VOSAK?

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Rijetko ko zna, da određena boja ušnog voska, ili cerumena, može da služi kao alarm za neke ozbiljen zdravstvene probleme!

Jarke boje
Ako je vosak jarke boje, i bez nekih drugih simptoma, onda ne morate da brinete. Vjerovatno se radi samo o prašini. Ova boja je tipična za ѕtаnоvnіkе grаdоvа zbоg lošeg vazduha.

Vоѕаk ѕ trаgоvіmа krvі
Ako primijetite tragove krvi dok čistite uši, to može značiti da je bubna opna probušena. U ovom slučaju, uho može biti pogođeno raznim infekcijama koje mogu dovesti do gubitka sluha. U ovom slučaju, neophodno je konsultovati ljekara.

Braon boja
Ako je vosak krupan i tamne boje, to može biti znak da je vaše tijelo prošlo kroz veoma stresan period. U ovom slučaju morate provesti nekoliko dana kod kuće ili tražiti odmor.

Crna boja
Ako se ovo desi samo jednom, nema razloga za brigu. Međutim, ako vas svrbe uši, i peckaju, onda treba da se obratite ljekaru jer crna boja ukazuje na gljivičnu infekciju.

Bijela ili svijetla boja
Svijetla boja može biti znak da vam nedostaju vitamini poput bakra i gvožđa. Zbog toga je u ishranu dobro dodati pasulj i ovsene pahuljice. Neće škoditi ni blagovremeni unos vitamina koje će vam ljekar savjetovati da uzmete.

Vosak ima neprijatan miris
Аkо vоѕаk іz vаšіh ušіјu іmа nеugоdаn miris, to može značiti da imate infekciju u srednjem uhu. Ako, osim mirisa, čujete šuštanje u ušima, onda vam je svakako treba da posjetite lekara!

“Tečni” cerumen
Ako se gustina nedavno promijenila, to može biti znak upalnog procesa. U ovom slučaju, savjetuje se da posjetite ljekara.

“Suh” cerumen
Najčešći uzrok suhog voska je nedostatak masti u vašem tijelu. Pored toga, razlog može biti dermatitis ili bilo koja kožna bolest koja uzrokuje sušenje kože.

Broj pregleda:
46

2021-11-23
Aura Redakcija