Anuradapura (2): Priča o Budinom zubu

Anuradapura (2): Priča o Budinom zubu 1Foto: Privatna arhiva

Najveći graditelj u Anuradapuri bio je kralj Dutugemunu iz drugog veka pre naše ere.

Najlepša dagaba u gradu, Ruvanvelisaja, njegova je zaostavština.

Nije dočekao da je vidi završenu, pa su mu teško bolesnom pokazali platnene kulise kojima je bila prekrivena nedovršena stupa. Podignuta je na terasi, koju drže stotine kamenih slonova. Visoka je sto tri metra, a obim osnove je blizu trista metara.

Preko puta dagabe, kralj je sagradio manastir Lovemahapaja sa kamenom osnovom, devet drvenih spratova i krovom od bronzanih ploča („Bronzana palata“).

Od manastira je ostala samo šuma od hiljadu šesto kamenih stubova. Kralj je sagradio i najlepši bazen u gradu, obložen granitom, Kutum Pokuna („Blizanci“). U prvom veku naše ere, kralj Valagamba sagradio je dagabu Abajagiri, deo manastira za pet hiljada monaha. Ona je bila mesto gde je prvobitno pohranjen Budin zub, najsvetija relikvija budizma u Sri Lanki.

Najveću dagabu u Anuradapuri i jednu od najvećih građevina od cigala ikad podignutu, dagabu DŽetavnaramaju, podigao je kralj Mahasena, krajem trećeg veka naše ere. Kažu da je u nju ugrađeno toliko cigala – preko trinaest miliona komada – da bi se mogao sagraditi grad za dvadeset pet hiljada stanovnika.

Englezi su proračunali da bi se od njih mogao sagraditi zid od Londona do Edinburga visok tri metra! I tako, od kralja do kralja, dok osvajač iz južne Indije, Radžaradža, nije pokorio i razorio Arunadapuru, pred sam kraj prvog milenijuma. Prestonica je preseljena južnije, u Polonaruvu.

Original Article