Ovih šest simptoma pokazuje da jetra ne radi

Ovih šest simptoma pokazuje da jetra ne radi

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu, u kojoj se nalazi oko 300 milijardi ćelija tkiva – hepatocita, koje obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophodne za održavanje života. Da jetra ne radi kako treba pokazuju sljedeći simptomi.

Bolovi u stomaku – bol sa desne strane ispod rebara jedan je od znakova bolesti jetre. Jetra obuhvata veći dio trbušne duplje, a njen masni kraj nalazi se sa desne strane i ako je oštećen ili pod upalom javlja se bol.

Žute oči ili koža (žutica) – kada tijelo razgrađuje stare krvne ćelije, raste se bilirubin u krvi. I dok zdrava jetra nema problema sa odlaganjem bilirubina, bolesna jetra dopušta da se bilirubin sakuplja u krvi, a simptom su žute beonjače ili koža (žutica). Tamna boja urina i svijetla boja stolice također su znaci žutice.

Bol u zglobovima – mučnina, povraćanje, umor i gubitak apetita međusobno su povezani simptomi bolesti jetre – naročito autoimunog hepatitisa. Autoimuni hepatitis, piše zdravakrava, je stanje u kome imunološki sistem pogrešno napada ćelije i tkiva jetre, a češći je kod žena nego kod muškaraca.

Mrlje na koži – ako jetra ne čisti pravilno krv, dolazi do problema sa zgrušavanjem krvi u blizini površinskog sloja kože.

Zbunjenost – ako je jetra bolesna u krvi i u mozgu se može stvoriti previše bakra, što može dovesti do poremećaja sličnih Alzheimerovoj bolesti. Taj simptom povezan je sa naprednom fazom bolesti jetre, što znači da to vjerovatno neće biti prvi (ili jedini) simptom, ako jetra ne radi kako bi trebalo.

Broj pregleda:
1.700

Komentari

komentara

jetra 2020-08-29
Aura Redakcija