Ovo će nam spašavati živote: Može li jedan lijek izliječiti dva velika uzroka smrti?

Autor: Zlatko Govedić

Nedavno otkriće pokazalo je da nanocijevčice – iznimno male čestice od ugljika koje su više od 10.000 puta tanje od ljudske dlake – mogu prodrijeti u određene stanice imunosnog sustava, putovati kroz krvotok i ući u tumore kao ‘trojanski konj’.

Te nanocijevčice mogu nositi što god istraživači stave na njih, uključujući lijekove i kontrastne agense za slikovne pretrage.

Stanice imunosnog sustava koje nose nanocijevčice prirodno se usmjeravaju prema tumorima putem upalnog odgovora organizma.

“Budući da su rak i ateroskleroza obje upalne bolesti, moj istraživački tim i ja proučavali smo mogu li stanice imunosnog sustava opterećene nanocijevčicama također služiti kao vozila za dostavu u plak”, tumači profesor biomedicinskog inženjerstva Bryan Smith s Državnog sveučilišta u Michiganu (SAD).

Stiže revolucionarni lijek protiv debljanja: Mršavjet ćete bez izbjegavanja masne hrane ili gubitka apetita

Ateroskleroza predstavlja nakupljanje plakova u intimi velikih i srednje velikih arterija. Plak se sastoji od lipida, upalnih stanica, stanica glatkog mišićja te stanica vezivnog tkiva.

Nanocijevčice se mogu napuniti terapijom koja potiče stanice imunosnog sustava da “pojedu” ostatke plaka i tako smanje njegovu veličinu. Osim toga, ograničavanje dostave lijeka isključivo tim stanicama imunosnog sustava smanjuje rizik od nuspojava na drugim mjestima. Te nanocijevčice također mogu poboljšati dijagnozu bolesti srca tako da istaknu plak.

“Još jedan način kako se nanočestice mogu unijeti u tumore jest da se stisnu kroz otvore u novim krvnim žilama koje rastu u uvjetima upale. To se naziva pojačanim propuštanjem i zadržavanjem, gdje se veće molekule i nanočestice nakupljaju u tkivima s propusnim krvnim žilama i ostaju tamo neko vrijeme zbog svoje veličine”, objašnjava profesor.

Istraživanja pokazuju da zube peremo svaki peti dan: Ovu bolest teško je prepoznati jer su simptomi često blagi

Prvi put otkriven u karcinomu, istraživači primjenjuju taj učinak kako bi poboljšali unos lijekova za bolesti srca, što također može uključivati propusne krvne žile.

Unapređivanje razvoja lijekova

“Molekularni putevi koje karcinom i bolesti srca dijele imaju važne regulatorne posljedice. Troškovi uključeni u proces stavljanja lijekova u kliničke testove su ogromni. Mogućnost primjene istog lijeka na dvije različite skupine pacijenata nudi značajne financijske i smanjenje rizika. Također pruža mogućnost za istodobno liječenje pacijenata s obje bolesti”, dodaje američki stručnjak.

Nanočestični lijekovi za karcinom prvi su se put počeli rabiti 1995. godine, a istraživači su od tada razvili mnoge druge. Međutim, trenutno postoji samo jedan nanolijek za bolesti srca koji je odobrila Agencija za hranu i lijekove. To sugerira priliku za nove pristupe nanoterapiji kako bi se poboljšala učinkovitost lijekova za bolesti srca i smanjile nuspojave.

Podmukla bolest koje Hrvati često nisu svjesni: Prvo nema simptoma, a onda šok

Zbog paralela između karcinoma i bolesti srca, nanolijekovi za rak mogu biti snažni kandidati za liječenje bolesti srca i obrnuto.

“Kako osnovna znanost otkriva druge molekularne paralele između ovih bolesti, pacijenti će imati koristi od boljih terapija koje mogu liječiti oba oblika bolesti”, zaključuje Smith.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More