Ovo je jedan od najčešćih uzroka bolesti! Pripazite da vam se to ne dogodi

iStock

PIJTE DOVOLJNO VODE

+

AAA

Ovo je jedan od naje큄ih uzroka bolesti! Pripazite da vam se to ne dogodi

Autor: Zlatko Govedi

Kronini manjak vode u tijelu izaziva najvei broj bolesti ljudskog tijela. Izvorni sklop ljudskog tijela daleko je slo탑eniji nego 큄to mo탑ete zamisliti. Ako ga do danas nismo nauili odr탑avati, sami smo za to krivi. Nismo stali i zapitali se ako se tijelo sastoji uglavnom od vode, kako e doi do svog graevnog materijala ako vodu ne pijemo redovito? Sada znamo kada nas ono poziva na hitan unos vode.

Ljudsko tijelo sastoji se od 25% vrste tvari (otopljene tvari) i 75% vode (otapala). Mo탑dano tkivo sadr탑i ak 85% vode. Kad je zapoelo istra탑ivanje funkcioniranja ljudskog tijela, kemija je ve bila potvrena znanstvena disciplina, uslijed ega je stvorena pretpostavka se u prouavanju sastava tjelesnih otopina trebaju primijeniti ista polazi큄ta kao i u kemiji.

Jedna od neizbje탑nih osobina tjelesne 큄tednje vode je krutost pojedinih funkcija koje se odvijaju na nain da nijedan dio ne dobije vi큄e vode od onoga 큄to je unaprijed odreeno kao njemu pripadajui dio. Ovo vrijedi za sve organe u tijelu.

Unutar tog sustava 큄tednje vode, mozak ima apsolutnu prednost u odnosu na sve druge organe: na mozak otpada otprilike pedesetina ukupne tjelesne te탑ine, no on prima oko 20% krvi. Kako djelovanje tjelesnih mehanizama za 큄tednju i raspodjelu vode postaje sve aktivnije, zapoinje i oda큄iljanje signala koji ukazuju na podruje u tijelu kojem nedostaje vode. Slian proces javlja se u hladnjaku automobila iz kojeg pone izlaziti para ako hlaenje nije dovoljno jako za vo탑nju uzbrdo.

U razvijenim dru큄tvima vlada jednostavno, ali posve pogre큄no mi큄ljenje da aj, kava, alkohol i drugi umjetni napici mogu nadomjestiti istu prirodnu vodu kada je tijelo pod stresom i osjea njezin nedostatak. Istina je da ta pia sadr탑e vodu, ali osim vode sadr탑e i dehidracijske tvari. Zbog toga iz tijela izlue vodu u kojoj su otopljeni i jo큄 ne큄to dodatne vode iz tjelesnih zaliha!

Znanstvena istra탑ivanja pokazuju da voda ima brojna druga svojstva osim 큄to je otapalo i sredstvo za prijenos tvari. injenica da se nije obratila pozornost na druge osobine vode u regulaciji razliitih tjelesnih funkcija dovela je do 탑alosnih nesporazuma koji ine infrastrukturu na큄e, takozvane znanstveno utemeljene suvremene medicine.

Voda ima jasno utvrenu i nezamjenjivu hidrolitiku ulogu u svim aspektima tjelesnog metabolizma kemijskim reakcijama ovisnim o vodi (hidroliza). Slino kemijskoj snazi vode koja mo탑e uiniti da sjeme proklija i izraste u biljku ili stablo:snaga vode koja se koristi u kemiji 탑ivota.

Spomenuta promjena perspektive u medicini dovest e do utvrivanja dviju va탑nih injenica koje su do sada bile ignorirane. Prva je da tijelo mo탑e postati dehidrirano tijekom godina. Time se, istovremeno, pobija mi큄ljenje da su suha usta jedini pokazatelj tjelesne 탑ei.

Trebalo bi razmotriti i iskljuiti mogunost da su ovi bolovi primarni pokazatelj dehidracije tijela prije nego 큄to se na bolesniku provedu druge slo탑ene pretrage.Kronine bolove ili bolove koji se stalno ponavljaju, a koji nisu uzrokovani infekcijom, trebalo bi smatrati znakovima tjelesne 탑ei.

Autor:Zlatko Govedi

ZADNJE VIJESTI


PIJTE DOVOLJNO VODE

Ovo je jedan od naje큄ih uzroka bolesti! Pripazite da vam se to ne dogodi


VA탐AN SAVJET

VJENO PITANJE: Je li kosu bolje oprati ujutro ili uveer? Evo 큄to ka탑u strunjaci


UJEDNO ISTI TOKSINE

IDEALNO ZA HLADNIJE DANE! Napitak koji e potaknuti mr큄avljenje i sprijeiti vraanje ne탑eljenih kilograma


PROBLEMI SA ZDRAVLJEM

LISTAJU VAM SE NOKTI? Ovo bi mogli biti razlozi

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrijeanja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.Original Article