Ovo je najprljaviji predmet u kupaonici koji se rijetko pere: Riskirate opasne bolesti

Autor: Fran Franjković

Stručnjaci su izdali upozorenje, naglašavajući važnost redovitog čišćenja glava tuševa kako bi se izbjegli ozbiljni zdravstveni problemi. Istraživanje koje je provela tvrtka Trade Plumbing otkrilo je da prljave glave tuševa mogu sadržavati četiri vrste štetnih bakterija, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

Među otkrivenim bakterijama nalaze se gljivice Malassezia i Acanthamoeba, koje mogu uzrokovati očne bolesti poput blefaritisa, a u rijetkim slučajevima i gubitak vida. Također, glave tuševa mogu sadržavati Malassezia restricta, koja može izazvati infekcije vlasišta, te Pseudomonas aeruginosa, koja može dovesti do upala uha.

Najviše zabrinjava prisutnost bakterije legionela, koja može uzrokovati legionarsku bolest. Iako je infekcija ovom bakterijom rijetka, važno je biti svjestan njenog potencijala za ozbiljne zdravstvene posljedice. Bakterija legionela češće se nalazi u javnim ustanovama nego u privatnim kućama.

Foto: Pexels

Kako oprati?

Peter Clayton, vodoinstalaterski stručnjak, ističe da je čišćenje glave tuša važno ne samo iz zdravstvenih razloga, već i za poboljšanje kvalitete tuširanja. Nakupljanje kamenca može ometati protok vode i smanjiti zadovoljstvo tuširanja, posebno u područjima s tvrdom vodom koja sadrži visoku razinu minerala, prenosi Express.

Clayton preporučuje redovito čišćenje glave tuša kako bi se spriječilo nakupljanje kamenca. Najbolji način za to je namakanje glave tuša u bijelom octu, koji učinkovito razgrađuje mineralne naslage i uklanja bakterije. Važno je koristiti destilirani bijeli ocat, jer smeđi ocat može zaprljati glavu tuša.

Tesla jednu namirnicu nikada nije konzumirao: Hrvati je obožavaju, a on je tvrdio da je nezdrava

Za čišćenje glave tuša, napunite posudu bijelim octom i potopite glavu tuša. Ako ne želite uklanjati glavu tuša, možete napuniti vrećicu bijelim octom i pričvrstiti je oko glave tuša elastičnom trakom. Namočite glavu tuša na 30 minuta, ali ako je napravljena od mesinga, nemojte je namakati dulje od 30 minuta kako biste izbjegli koroziju.

Nakon namakanja, očistite glavu tuša četkicom za zube kako biste uklonili preostale naslage kamenca, posebno obraćajući pažnju na mlaznice. Na kraju, temeljito isperite glavu tuša i osušite je prije ponovnog postavljanja. Ako čišćenje ne uspije, razmislite o zamjeni glave tuša novom.

Autor:

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More