Ovo jelo se traži diljem Hrvatske, stručnjaci u strahu: ‘Zabrinjavajuće koliko su kontaminirane’

Autor: F.F

Tijekom turističke sezone, duž cijele hrvatske obale, kamenice i dagnje su među najtraženijim delicijama u restoranima. Posjetitelji i lokalno stanovništvo uživaju u svježim plodovima mora, posebno zbog blizine Jadranskog mora koje im omogućuje pristup visokokvalitetnim i svježe ulovljenim morskim plodovima. Ove morske delicije, često poslužene s limunom i maslinovim uljem, savršen su dodatak mediteranskoj kuhinji po kojoj je Hrvatska poznata.

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Hazardous Materials, otkrilo je prisutnost visokih razina stakloplastike u kamenicama i dagnjama. Voditeljica studije, Corina Ciocan, profesorica morske biologije na Sveučilištu Brighton, izjavila je za Newsweek kako su njihovi rezultati “zabrinjavajući zbog razine kontaminacije morskih organizama plastikom ojačanom staklom.”

Istraživači sa sveučilišta Portsmouth i Brighton prikupili su uzorke jestivih morskih organizama iz luke Chichester na južnoj obali Engleske. Analizom su otkrili do 11.220 čestica stakla po kilogramu u kamenicama i 2.740 čestica po kilogramu u dagnjama, prenosi New York Post.

Foto: Pexels

Poput azbesta

Stakloplastika je plastika ojačana staklenim vlaknima, a koristi se u raznim proizvodima poput ljudskih proteza i brodova. No, poznato je da stakloplastika može izazvati iritaciju kože, očiju i dišnih putova te je uspoređivana s azbestom, zbog mogućih plućnih poremećaja i povećanog rizika od raka.

Stručnjaci upozoravaju da ova kontaminacija može ometati probavu životinja, izazvati upalu i smanjiti reproduktivno zdravlje.

“Čestice stakloplastike mogu izazvati ozbiljne probleme jer djeluju poput oštrih krhotina. One prodiru u meko tkivo, organizam ih ne može izbaciti, što uzrokuje upalu koja može dovesti do drugih bolesti, pa čak i smrti”, pojasnila je Ciocan.

Djevojka pokazala lice nakon što je bila ‘na zvizdanu’: ‘Otrovala sam se suncem’

Jako zagađeni organizmi

Ova studija je prva koja je otkrila tako velike količine zagađivača u organizmima koji se hrane filtriranjem vode. Istraživači su primijetili povećanu kontaminaciju tijekom zimskih mjeseci, što povezuju s većom aktivnošću održavanja i napuštanja brodova u to doba godine.

“To je snažan podsjetnik na skrivene opasnosti u našem okolišu,” naglasila je Ciocan. Ovo istraživanje pridonosi rastućem tijelu dokaza o tome kako zagađenje oceana i mikroplastika utječu na ekosustave i ljudsko zdravlje.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More