‘OVO SU NAJGORI REZULTATI KOJE SAM IKADA VIDIO!’ Otkriveni alarmantni podaci o e-cigaretama: ‘Krše sva pravila o dopuštenim količinama metala’

Autor: Dnevno.hr

E-cigarete zaplijenjene od studenata u Velikoj Britaniji sadrže visoke razine olova, nikla i kroma, otkrio je BBC.

Naime, znanstvenici su prikupili iskorištene e-cigarete pronađene na fakultetu Baxter u Kidderminsteru i testirali ih u laboratoriju.

Rezultati su pokazali da bi oni, koji ih koriste, mogli udisati dvostruko veće količine olova od preporučene na dnevnoj bazi i čak devet puta veće količine nikla.

‘Krše sva pravila o dopuštenim količinama metala’

Osim toga, neke e-cigarete sadržavale su i štetne kemikalije poput onih koje se nalaze u dimu cigareta.

Izloženost visokim razinama olova kod djece može utjecati na razvoj centralnog živčanog sustava i mozga, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi BBC.

Laboratorij Inter Scientific u Liverpoolu, koji surađuje s proizvođačima e-cigareta kako bi osigurao ispunjavanje regulatornih pravila, analizirao je 18 e-cigareta. Većina je bila ilegalna i nije prošla nikakvu vrstu testova prije nego što je prodana u Engleskoj.

Suosnivač laboratorija David Lawson rekao je: “U 15 godina testiranja nikada nisam vidio olovo u e-cigaretama. Ništa od toga ne bi trebalo biti na tržištu – krše sva pravila o dopuštenim količinama metala. Ovo su najgori rezultati koje sam ikada vidio.”

Iste kemikalije kao u dimu cigareta

U e-cigaretama koje izgledaju poput flourescentnih markera, otkrivene su sljedeće količine metala:

– olovo – 12 mikrograma po gramu, 2,4 puta više od propisane sigurne razine izloženosti
– nikal – 9,6 puta više od sigurnih razina
– krom – 6,6 puta više od sigurnih razina

Smatralo se da metali potječu iz grijaćeg segmenta, no testovi su pokazali da ih ima i u samoj e-tekućini.

Laboratorijski testovi također su otkrili spojeve koji se nazivaju karbonili – koji se razgrađuju, kada se tekućina zagrije, na kemikalije kao što su formaldehid i acetaldehid, koji se također nalaze u dimu cigareta – na razini 10 puta većoj od one u legalnim e-cigaretama. Neki su imali i više od cigareta.

‘Neće vas baš biti briga ako ste ovisni o tome – jednostavno ćete to zaboraviti’

Proizvođači moraju paziti na propise o sastojcima, pakiranju i promociji, a sve e-cigarete i tekućine moraju biti registrirane pri Regulatornoj agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA). No, agencija nije dužna provjeravati tvrdnje iz papirologije i nema ovlasti istraživati neregistrirane proizvode.

Čelnik MHRA-e za e-cigarete Craig Copland rekao je da će se rezultati pregledati kako bi se procijenilo predstavljaju li e-cigarete zdravstveni rizik.

BBC je otkriće pokazao polaznicima koledža Baxter Leonu i Oscaru, čije su e-cigarete bile zaplijenjene. Priznali su u prethodnom razgovoru da su bili ovisni o nikotinu i da su se borili s prestankom pušenja cigareta. Kažu da je lako ignorirati rizike.

“Neće vas baš biti briga ako ste ovisni o tome – jednostavno ćete to zaboraviti”, rekao je Oscar.

Leon je rekao da bi regulativa i policija trebali učiniti više na rješavanju problema. “Nisu baš toliko zabrinuti koliko bi trebali biti”, rekao je.

‘Nedavno došlo do porasta ilegalnih proizvoda’

Ravnatelj Mat Carpenter bio je užasnut otkrićima. Instalirao je senzore u školskim zahodima kako bi pokušao smanjiti pušenje. Srednjoškolci naširoko koriste e-cigarete, a koledž Baxter nije jedini koji ih pokušava spriječiti u tome.

“To je već dugo dio kulture mladih i zaostajemo u pokušaju kontrole ponašanja djece oko toga”, rekao je Carpenter.

Profesor epidemiologije Sveučilišta u Nottinghamu John Britton rekao je da udisanje metala može biti opasno:

“Olovo je neurotoksin i usporava razvoj mozga, krom i nikal su alergeni, a čestice metala općenito u krvotoku mogu izazvati zgrušavanje krvi i mogu povećati rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti. Karbonili su blago kancerogeni i stoga će dugotrajnom upotrebom povećati rizik od raka, ali u legalnim proizvodima razine svih ovih tvari su iznimno niske pa je životni rizik za pojedinca iznimno mali.”

No Lawson je rekao da je nedavno došlo do porasta ilegalnih proizvoda i da je “neke od njih teško razlikovati od onih koji su potencijalno legalni”.

Protuzakonito je prodavati e-cigarete mlađima od 18 godina. Međutim, istraživanje YouGov-a u ožujku i travnju sugerira porast eksperimentalnog korištenja cigareta među djecom i mladima od 11 do 17 godina, sa 7,7 posto prošle godine na 11,6 posto.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More