Patliđzan

Patliđzan je povrtarska biljka iz porodice paradajza (pomocnice). Kao i svako povrće nema masnoća, 200 gr. ploda ima samo 38 kalorija. Bogat je izvor biljnih vlakana, od vitamina sadrži 1,5-10 mg% vitamina C, nešto vitamina grupe B, a karotina (provitamina A) samo u tragovima, dobar je izvor kalijuma, gvožđa i proteina.

Visok procenat biljnih vlakana (u 200g. ploda – 2g. biljnih vlakana) deluje na sniženje visokog nivoa holesterola u krvi. Visok sadržaj kalijuma obezbeđuje dobru regulaciju vode u ćelijama, gvožđe smanjuje umor a magnezijum obezbeđuje psihičku ravnotežu. U laboratorijskim uslovima se pokazalo da neke supstance iz ovog povrća uništavaju ćelije tumora i deluju antibakterijski.

Prilikom ispitivanja nutritivne vrednosti plavog patliđzana naučnici su se fokusirali na dejstvo antocijanina nazvanog nasunin koji se nalazi u kori plavog patliđzana i predstavlja jak antioksidans koji štiti ćelijske membrane od oštećenja. Takođe je jestivi deo patliđzana bogat fenolnim jedinjenjima, koji predstavljaju najjače antioksidanse koji svojim dejstvom deluju antimutageno (antikancerogeno), protiv mikroba i protiv LDL (lošeg holesterola).

Priprema se na sve moguće načine, jer je njegovo sočno i nežno meso podesno za svakovrsnu preradu. Posebno se ceni pečen i samleven s raznovrsnim dodacima kao pire. Poznati su pirei i namazi koji potiču sa Srednjeg istoka, a prave se mešanjem mesa pečenih patlidžana sa začinskim travama i aromatskim začinima kao što su beli luk, menta, bosiljak, limunov sok i maslinovo ulje. Na taj način pripremljene pikantne namaze ponegde nazivaju kavijarom za plitke džepove. I doista, kad se patlidžan pripremi po oprobanim, prefinjenim receptima, teško ga je identifikovati kao povrce, jer više nalikuje mesnoj pašteti nego povrću.

Za kraj recept -punjeni patliđzan

4 manja oprana patlidzana preseći uzdužno na dve polovine, polovine izdubiti, posoliti , ostaviti 30 minuta da nestane gorčine, prosušiti papirnom maramicom i 2-3 minuta propržiti na vrućem ulju. Mesnati deo iseckati na kockice, posoliti , ostaviti pola sata i propržiti na vrućem ulju, dodati na kockice nasečenu tikvicu , papriku, češnjak, 1 kašičicu Vegete, sve zajedno dinstati 10-ak minuta.

U još topli fil dodati naseckane masline, bosiljak,tunjevinu (dovoljna je jedna konzerva tunjevine u komadićima), indijski orah, maslinovo ulje i sve dobro promešati .

Polovine patliđzana napuniti filom i slagati u vatrostalnu posudu, zapeći u rerni 20 minuta na temperaturi 220 stepeni .