Pet koraka do dužeg života

Prema jednoj od novijih studija dovoljno je primeniti samo pet zdravih životnih navika kako bi se značajno smanjio rizik od kardiovaskularnih oboljenja kod srednjovečnih i starijih muškaraca.

čak i muškarci koji se već leče od visokog krvnog pritiska ili visokog nivoa holesterola u krvi su pokazali smanjeni rizik od srčanih oboljenja kada su prestali da puše, smanjili povećanu telesnu težinu, svakodnevno vežbali, pili umerene doze alkohola i držali se zdravog načina ishrane.

Studija je obuhvatila 43 000 muškaraca između 40-te i 75-te godine života, vođena je 16 godina a bavila se uticajem 5 zdravih životnih navika na opšte zdravlje a to su održavanje idealne telesne težine i dnevno vežbanje u trajanju od 30 minua, umereno konzumiranje alkohola koje je u proseku bilo od pola čašice do 2 čašice alkohola dnevno, zdrav način ishrane u kojoj je u većoj meri zastupljeno voće i povrće, cerealije, koštičavo voće, leguminoze, piletina i riba, nizak unos trans i zasićenih masnoća i uzimanje multivitamina u trajanju od barem pet godina.

Među ispitanicima obuhvaćenim studijom 2 183 je imalo srčani udar ili neko ozbiljno koronarno oboljenje tokom perioda u kojem je vođena studija.

Ispitanici koji su u potpunosti prihvatili 5 zdravih navika 87% su manje razvili koronarna oboljenja u odnosu na one koji nisu prihvatili zdrave navike.
Takođe je utvrđeno da bi 62% koronarnih oboljenja moglo da bude sprečeno na ovaj način. Takođe je utvrđeno da bi ove zdrave navike mogle da spreče 57% svih koronarnih oboljenja među mškarcima koji se već leče od visokog krvnog pritiska ili povišenog holesterola.