Pet rituala lepote koji su opasni po zdravlje

Foto: Tumblr

1. Ekstenzija trepavica

Istina je da je san svake žene da joj trepavice izgledaju tako dobro da uopšte ne mora d koristi maskaru, ali retke su takve. Istraživanje britanskog
koledža Optometrists pokazalo je da postupak ekstenzije trepavice ugradnjom prirodnih ili veštačkih vlasi može da izazove alopeciju – opadanje dlaka ili njihovu vidnu proređenost. Naučnici isticu da i lepak koji se koristi pri ugradnji trepavica može da ošteti sluzokožu oka.

2. Detoks dijeta

Zbog uloge u filmu “Dream Girls” kraljica popa Bijonse podvrgla se Master Cleanse dijeti čišćenja organizma. Ovaj detoks tretman zasniva se na konzumiranju isključivo limuna, javorovog sirupa, aleve paprike i vode, a koliko je naporan za telo dovoljan pokazatelj je i to što ga Bijonse nikome ne preporučuje. Dr  Izadora Rozen ld upozorava da ovakva vrsta detoksikacije organizma povećava rizik od dehidracije, lupanja srca i srčanog stresa.

3. Brazilska depilacija

Ovo je naziv za uklanjanje dlaka sa najintimnijih delova tela, tj. skidanje voskom svih dlaka na pubičnoj kosti. Nakon dugogodišnjeg istraživanja dr Robert Brodel, šef Medicinskog centra za dermatologiju Misisipi univerziteta, dokazao je da su žene koje su uklanjale dlake sa ove regije češće oboljevale od seksualnih bolesti i drugih infekcija. Ovu pojavu dr Brodel objasnio je činjenicom da se skidanjem malja voskom koža bukvalno „otvara” i nezaštićene pore postaju laka meta za razne vrste infekcija. Dr Brodel podseća da ljudsko telo ima mnogo odbrambenih mehanizama, a jedan a i najvažniji od njih je normalna i zdrava koža.

4. Gel manikir

U potrazi za manikirom koji će što duže da traje mislilo se da je gel manikir pravo rešenje. Nažalost, istina uopšte ne zvuči dobro. Fondacija za kancer kože u SAD obelodanila je istraživanje u kome se navodi da se za gel-manikir moraju koristiti lampe sa UV zracima kako bi se površina stegla na noktu, kao i da su svi uređaji koji emituju UV zrake veoma štetni za ljude. Otkako je ovaj ritual lepote počeo masovno da se primenjuje u SAD zabeležen je porast broja obolelih od kancera kože ruku!

5. Laserska depilacija

Lasersko uklanjanje dlaka obradovalo je žene širom sveta koje su pomislile da će konačno, za duži period moći da se reše neželjenih malja sa tela. Nedavna studija dr Garija Cuanga pokazala je da se za lasersku depilaciju koristi više od 300 pomešanih hemikalija, od kojih je 13 štetno za ljudsko telo.
Takođe, dokazano je i da laserska depilacija mnogo štetnije utiče na zdravlje osoba koje je izvode, nego na pacijenta koji se podvrgava ovom tretmanu.

Tekst: Ivana Vušković