Pilula sa kamerom – zamena za bolnu endoskopiju

Agencija za hranu i lekove, američka federalna služba, nedavno je odobrila upotrebu jedne veoma neobičnu tablete, zahvaljujući kojoj ce neke posete lekarskim ordinacijama biti manje traumatične.

Endoskopija – ispitivanje debelog creva pomoću dugačke savitljive sonde, tegoban je postupak kroz koji svake godine prođju milioni ljudi. Postupak koji traje nekoliko sati i obuvata i uzimanje sedativa i oporavak, bio je do sada jedini način na koji su lekari mogli da ispitaju probleme digestivnog trakta.

Sada će za to moći da se koristi PillCam – plastična kapsula sa majušnom video kamerom na obe strane. Virenda Šarma, sa Klinike Mejo, objašnjava da je to prava mala televizijska stanica.

Ovo crno u sredini je kamera, a ovo je rasveta. PillCam je bezbolna zamena za tradicionalnu endoskopiju. Sve što je potrebno jeste caša vode i – dvadesetak minuta. Kada pacijent proguta tabletu, ona prolazi kroz debelo crevo i pravi 14 snimaka u sekundi.

Kamera upućuje snimke na prijemnik prikačen oko pacijentovog struka. Pacijent može da ode iz ordinacije odmah posle pregleda, a doktor Šarma kaže da je to jednako gutanju bilo koje tablete.

Pojedini lekari se nadaju da ce PillCam moći da se koristi i za dijagnostikovanje i za lečenje. Ipak, za sada, tableta se upotrebljava da bi se pacijentu uštedelo vreme i – bol.