Nega kože zimi

Tokom zime, koža je izložena suvom, toplom vazduhu u prostorijama i hladnom zimskom vazduhu napolju. Tome treba dodati tešku, kabastu odeću i koža počinje da stvara manje svojih prirodnih hidrantnih materija, naročito kako starimo, što može da vodi do rapave i iritirana kože. Zbog toga je potrebno više negovati kožu i štititi je tokom zime, čak i kada je pokrivena.

Koža se sastoji od nekoliko slojeva. Epiderm je gornji sloj ćelija zajedno sa lojnim žlezdama koje proizvode lipide(masne supstance). Masnoće pomažu koži da sačuva vlažnost i čini je mekom i gipkom.Ali vlaga u koži stalno isparava a pranjem kože odstranjujemo lipide, što dalje isušuje kožu.

U vlažnim sredinama, koža može da nadohnadi vlažnost upijajući vlagu iz vazduha. Kada je vazduh suv, kako je u prostorijama koje se greju zimi, koža gubi još jednu mogućnost da nadohnadi vlagu. Suv vatduh kao i toplo tuširanje i koža počinje da biva suva i iritirana.

Nega kože tela

Tokom dugih zimskih meseci, suva koža ima tendenciju da puca i krvari. Ovo smanjuje sposobnost kože da štiti telo i povećava rizik od infekcija. Najbolji način da održite kožu zdravom je da joj nadohnadite vlagu. Trebalo bi izbegavati dugotrajno tuširanje i kupanje koje isušuju kožu, umesto toga tuširajte se mlakom vodom.

Korišćenjem blagih sapuna ili hidratantnih gelova tokom tuširanja i nanošenjem hidratantnih losiona na kožu , tri minuta posle tuširanja, može pomoći koži da se zadrži vlažnost u gornjim slojevima i da smanji isušivanje kože i svrab. Kada birate hidrantnu kremu izaberite onu koja u svom sastavu sadrži mineralna ulja, glicerin, ulje od semenki šafrana, lanolin, pšenične klice, jajobu.

Relativna vlažnost u prostorijama u kojima se boravi takođe utiče na kožu, pogotovo kada padne ispod 60%. Ukoliko je vazduh suv, koža počinje da gubi vlažnost, suva koža svrbi i iritirana je. Dobro je staviti na grejno telo posudu sa vodom kako vazduh u sobi ne bi bio previše suv.

Osobe sa suvom kožom treba da izaberu pravi tip sapuna. Tačno je da svi sapuni mogu da izazovu kontaktni dermatitis, pogotovo ako ste alergični na neke sastojke sapuna. Ako otkrijete da vam koža postaje sve suvlja tokom zimskih meseci, izaberite blage sapune, koji ne sadrže veštačke mirise a birajte one koji sadrže hidratizujuće sastojke kao što su biljna ulja i vitamine koji mogu da prijaju vašoj koži tokom cele godine.

Nega lica

Kako bi sačuvali lice od zimskog isušivanja, koristite mlaku vodu tokom umivanja i blage tonike za čišćenje lica. Zimi se umivajte jednom dnevno i to popodne jer će vam koža ostati čista tokom noći. Tokom zime zamenite tonike za lice koji ne sadrže ulje sa kremama za čiščenje lica za suvu kožu, npr: Dove Essential Nutrients, L’Oreal, Olay, and Aveeno.

Ako imate masan tip kože to još uvek ne znači da ne treba da koristite hidrantne kreme. Umijte lice i sačekaje 20 minuta, ako osetite da vam se koža zateže, nanesite hidratantnu kremu, koristite je samo onda kada osetite da vam je koža suva.

Ukoliko koristite kreme koje sadrže retanol zbog akni, masne kože, protiv sitnih bora i staračkih mrlja koža će vam se zimi više sušiti i postati rapava i crvena, u tom slučaju treba da se savetujete sa dermatologom da formula koju koristite bude hidrantnija.

Takođe zimi treba pažljivo koristiti preparate koji sadrže alfa-hidroksi acid. Oni odstranjuju gornji sloj kože ostavljajući novi sloj kože bez zaštitie od zimskog sunca i hladnih vetrova.

Ono što zimi ne treba zaboraviti je da nosite naočare za sunčanje, sneg reflektuje više od 80% ultraviolentnih zraka. Takođe treba nanositi kremu koja sadrži SPF 15, pogotovo na izloženim delovima tela kao što je lice, ruke i vrhovi ušiju. Koristite grožđanu mast za usne kako vam ne bi popucale usne a nanosite kremu za sunčanje i grožđanu mast svaka dva sata kako bi imali efekat.