Pleuralni izliv kod malignih bolesti

Pleuralni izliv predstavlja nakupljanje tečnosti između dva lista plućne maramice (pleure). Maligne bolesti su čest uzrok pleuralnog izliva, koji se stručno naziva Effusio pleure maligna.

 

Uzrok izliva

 

Pleuralni izliv se najčešće javlja kod karcinoma pluća, zatim dojke i limfoma. Pokazuje da je maligni proces jako uznapredovao. Ostali tumori koji mogu da dovedu do stvaranja izliva su tumor želuca, jajnika, ređe pankreasa, kolona i prostate.

 

Najčešće je maligni izliv posledica povećane propustljivosti kapilara zbog zapaljenja koje prati tumor. Utiče i kidanje kapilara i poremećena limfna drenaža. Izliv (koji je uglavnom eksudat) je bistra sukrvičava tečnost ili gusta krvava. Ako tečnost liči na krv velika je verovatnoća da je maligne prirode.

 

Primarni tumor plućne maramice koji se zove mezoteliom (mesothelioma pleure) je uvek praćen formiranjem izliva. Izliv je bistar sukrvičav sa dosta hijaluronske kiseline. Nakon odstranjivanja izliva (punkcije) tečnost se brzo vraća, što ukazuje na lošu prognozu bolesti. Mezoteliom se najčešće javlja kod osoba koje su radile sa azbestom.

 

Karcinomi organa za varenje i dojke koji metastaziraju u pluća i plućnu maramicu često dovode do pojave izliva. Limfomi (Hodkinova bolest, retikulosarkom i limfosarkom) obično dovode do zapušenja limfnih sudova, drenaža limfe je onemogućena i dolazi do nakupljanja tečnosti. Ponekad se multipli mijelom javlja na zidu grudnog koša i dovodi do nastanka izliva.

 

Tegobe kod malignog izliva

 

Izliv izaziva otežano disanje, kašalj i bol u grudima. Često su to prvi simptomi malignog tumora, mada 20% bolesnika sa malignim izlivom nema tegobe u grudima, već se javlja lekaru zbog tegoba od strane organa zahvaćenog tumorom. Ostale tegobe malignog izliva su iskašljavanje krvi, brzo zamaranje, gubitak težine i povišena temperatura. Na jačinu tegoba više utiče brzina nakupljanja tečnosti nego njegova veličina. Ako se izliv brzo povećava tegobe su izraženije nego kada se količina tečnosti postepeno povećava.

 

Dijagnoza

 

Da bi se postavila dijagnoza radi se punkcija. Pregledom ćelija pod mikroskopom (citološki pregled sedimenta) nalaze se maligne ćelije. Ako ovom metodom ne može da se utvrdi zašto je nastao izliv tj. koji tumor ga je izazvao radi se bio biopsije pleure (uzima se isečak plućne maramice i pregleda pod mikroskopom).

 

Terapija

 

Hemioterapijom i/ili radioterapijom leči se osnovna bolest koja je dovela do izliva što može da utiče na smanjenje izliva. Uklanjanje izliva znatno ublazava bolesniku tegobe, ali ne utiče mnogo na prognozu bolesti. Ako se odstranjen izliv brzo vrati (brže od dve nedelje) radi se pleurodeza. To je hiruška procedra tokom koje se izmenju dva lista pleure ubacuju citostatici, antibiotici, talk ili dr. sredstva koja izazivaju zapaljenje. Ono može da traje danima i nedeljama, a završava se formiranjem ožiljka koji slepi plućnu maramicu koja oblaže zid grudnog koša za maramicu koja oblaže pluća tako da između njih ne može da se nakuplja tečnost.