Malokrvnost zbog loše ishrane

Ako ishrana ne obezbeđuje dovoljno belančevina tj. aminokiselina koje učestvuju u građi hemoglobina, vitamina koji učestvuju u građi eritrocita, minerala bakra može da nastane anemija, koja ne može da se izleči samo unosom gvožnja.

 

Vitamin A učestvuje u stvaranju eritrocita. Kod njegovog nedostatka smanjuje se stvaranje crvenih krvnih zrnaca, gvožđe se ne troši, njegove rezerve u kostnoj srži i jetri se povećavaju, te davanje gvožđa ne može da izleči malokrvnost. prirodni izvori vitamina A su džigerica, mlečni proizvodi, žumance i riba. U obliku provitamina A ima ga u šargarepi, breskvama, kajsijama.

 

Vitamin C učestvuje u metabolizmu gvožđa i folne kiseline. Zbog svoje višestruke uloge u formiranju eritrocita nedostatak ovog vitamina može da izazove različite vrste anemija: normocitnu i normohromnu, hipohromnu ili makrocitnu. Prevencija se sastoji u unošenju svežeg voća i povrća.

 

Vitamin E je antioksidans čiji nedostatak neutrališe hemoglobin i oštećuje belančevinasu opnu eritrocita. Nedostatak ovog vitamina može da izazove hemoliznu anemija i sreće se uglavnom kod nedonoščadi novorođenčadi. Ovog vitamina ima u jajima, orasima, lešmocima, bademu, biljnim uljima.

 

Riboflamin je vitamin B2. Njegov nedostatak izaziva oštećenje eritrocitne loze u kostnoj srži, zbog čega je smanjeno stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Sastavni je deo B kompleksa. Sadrži ga zeleno lisnato povrće, posebno spanać i brokoli.

 

Piridoksin (vitamin B6) je neophodan za formiranje eritrocita. Kod njegovog nedostatka nastaje hipohromna anemija, kod koje manjak hemoglobina i gvožđa ne može da se koriguje preparatima gvožđa. Prirodni izvori riboflavina su meso, živina, mleko, pasulj, leblebije, banane, šargarepa, pasulj.

 

Nedostatak bakra dovodi do hipohromne anemije koja ne može da se izleči davanjem gvožđa. Osim manjka gvožđa postoji smanjen broj neutrofilnih leukocita i degenerativne promene u eritroblastima iz kojih nastaju eritrociti. Ovog minerala poserbno ima u morskim plodovima, integralnom hlebu, pasulju, grašku, soji i jezgrastom voću.

 

Nedovoljan unos belančevina dovodi do normocitne – normohromne anemije blažeg stepena. Kod ljudi na strogoj dugotrajnoj dijeti pad hemoglobina može da bude značajan. Izvori belančevina su mleko, mlečni proizvodi, meso jaja, pasulj, grašak, soja i druge mahunarke i orašasti plodovi.