Pobedite najzad nered: 3 stara saveta primenjena na novi način

Foto: Profimedia

“Nered je samo odložena obaveza”, tvrdi Barbara Hemfil, stručnjak za organizaciju čija je misija da pomogne pojedincima i organizacijama da se reše “fizičkog, digitalnog, emotivnog i duhovnog nereda”!

Veliki posao, zaista, koji niko pametan ne bi započeo odjednom. Međutim, lakše ćemo se pozabaviti “duhovnim” vrstama nereda ako prvo fizički svet u kojem boravimo uredimo tako da možemo i da završavamo poslove, ali i da uživamo u životu. Evo kako treba razraditi i primeniti stara, poznata pravila u novim uslovima.

Svaka stvar ima svoje mesto

Zaboravite omiljenu rečenicu “Volim svoj organizovani haos”. Organizovani haos ne postoji. 

Međutim, stara mamina rečenica “stavi svaku stvar na svoje mesto” biće primenljiva ako, pre svega, zadovoljite osnovni uslov – da svaka stvar, zaista i ima mesto. A “mesto” ne može da bude “bilo koja polica u dnevnoj sobi ili stočić”, ne može da bude ni “ugao spavaće sobe, iza zavese”. Uglovi moraju biti prazni, kao i ostali delovi poda na kojima stoji nameštaj, da biste mogli lako da čistite i sređujete.

Mesto ne može da bude ni samo “fioka za poštu”. U prepunjenoj fioci biće vam jednako teško da pronađete konkretan račun kao kada bi oni svi bili rasuti u 10 fioka. Važno je da i u fioci imate posebne koverte (od providne plastike ili makar sa providnim jednim delom) koje će služiti za različite račune.

Posebno rešenje potrebno je onima sa specifičnim stambenim prostorom – ako imate dva kupatila, ili dva kupatila, kuhinju i vešernicu, verovatno će u svakoj morati da se nađe po bočica sa tečnim sapunom, deterdžentom za sudove, a možda čak i onim za veš. U tom slučaju, naravno da je opravdano da jedna stvar ima “više mesta”, ali nemojte to činiti i sa zalihama. Odredite samo jedno mesto gde one stoje, inače ćete se naći u situaciji da nikad ne znate da li imate rezervnu bocu sapuna. Da li je u malom kupatilu? Ili u velikom? Možda u sudoperi? Već ste izgubili 10 minuta u traženju…

Sigurno dobijate dosta propagandnih materijala, a dobijenu poštu ili dokumenta sigurno ostavljate svuda po domu. Zato odvojite posebnu fioku samo za to.

Naravno, nemojte jednostavno bez nekog reda ubaciti u “magičnu “ fioku sve moguće papire i dokumentaciju, već ih odvojite.

Razvrstajte po stavkama u zavisnosti da li su obične pozivnice ili važna pošta. Na ovaj način u svakom trenutku ćete pronaći ono što vam je potrebno iz fioke.

Slično možete urediti i svoj špajz sa zalihama. Odvojite na jednoj polici hemiju za kuhinju, na drugoj hemiju za kupatila i razne detrdžente.

Na sledećoj strani: da li auto može da bude “mesto” i za koje stvari…