Pobedite nesanicu: Šta treba jesti pred spavanje za kvalitetan san

Pexels.com

Postoje brojni načini koji obećavaju dobar san, ali pravo rešenje bi se moglo kriti i u hrani koju jedete pre nego što odete u krevet.

Otprilike trećina ljudi ima problema sa nesanicom, a ovih nekoliko namirnica mogu vam pomoći da mirno spavate:

Banane

Iako se smatraju hranom koja služi za povećanje energije, banane su bogate magnezijumom koji opušta mišiće. Istraživanje je pokazalo da magnezijum može pomoći u lečenju nesanice i drugih problema povezanih sa spavanjem. Sadrže i serotonin i melatonin koji podstiču san.

Bademi

Poznati su kao izvor zdravih masti, a puni su triptofana i magnezijuma, koji pomažu u opuštanju funkcije mišića i nervnog sistema. Oni istovremeno ujednačavaju vaš srčani ritam. Niacin igra ključnu ulogu u regulaciji stresa, pomažući u ublažavanju teskobe i depresije, što dovodi do boljeg sna.

Med

Samo jedna kašika sirovog meda dovoljna je za podsticanje oslobađanja melatonina u mozgu. Smanjuje lučenje neuropeptida oreksina, koji nas održava budnim. Med obnavlja zalihe glukoze u telu, što ga čini savršenom namirnicom za spavanje tokom čitave noći.

Ovsene pahuljice

Osim što su još jedne u nizu namirnica bogatih vitaminima, mineralima i aminokiselinama koje podstiču lučenje melatonina koji uzrokuje san, podstiču i proizvodnju insulina i prirodno podižu šećer u krvi. Pojedite malu činiju pre spavanja, a i kolačići od ovsenih pahuljica isto tako imaju pozitivna dejstva.

Ćuretina

Ćuretina, jedan od najpoznatijih izvora triptofana, odličan je izvor proteina. Učiniće da se osećate sitim kako se ne biste u toku noći probudili gladni. Dve porcije ćuretine sadrže oko 410 miligrama triptofana, što je blizu dnevnim potrebama ovog važnog nutrijenta, piše portal Klix.