Početak grejanja pogoršava zdravlje, ovo su saveti lekara!

pixabay
Ilustracija

Poslednjih nedelju dana je temperatura u Srbiji drastično pala, u nekim delovima zemlje je pao i sneg, sezona grejanja je počela. Oni koji se greju u “sopstvenoj režiji”, uključili su peći, a oni koji imaju centralno grejanje, zadovoljno trljaju ruke, jer su “probe” već počele i stanovi su topli…

Ipak, početak grejne sezone obično je povezan sa pogoršanjem zdravlja kod mnogih, jer se mikroklima u zatvorenom prostoru dramatično menja.

Kada “toplo” nije dobro

U jesen, kada je temperatura vazduha napolju viša od temperature u kući, mnogi od nas jedva čekaju da startuje grejna sezona. Međutim, ono čemu se svi radujemo, nije toliko dobro za zdravlje kao što mislimo.

Činjenica je da kada se grejači uključe, relativna vlažnost u stanovima naglo opada. Kao rezultat toga, može doći do suve kože i sluzokože, kao i do krvarenja iz nosa. Oftamolozi upozoravaju da oči takođe pate od suvog vazduha, pa tako kod mnogih se razvija sindrom suvog oka.

“Suzna ‘mrena’ koja prekriva očnu površinu postaje nestabilna i lako se raspada. Kao rezultat toga, oko postaje crveno, postoji osećaj stranog tela u oku, javlja se bol pri treptanju, osećaj grebanja u kapcima, ‘skrama’ i ‘lepljive oči’ ujutru”, ističe oftamolog profesor Tom Vilijamson.

Kako sprečiti suvu kožu i sluzokožu?

Previše suv vazduh stvara idealne uslove za razvoj virusnih bolesti. Zbog toga, kako bi se rizici sveli na minimum, oftalmolog svima savetuje da redovno vlaže sluznicu i pokušaju da povećaju vlažnost u stanu ili kući.

“Da bi se izbegla suvoća sluzokože, potrebno je normalizovati mikroklimu u prostoriji. Idealni uslovi su 21 stepen iznad nule i preko 50 odsto relativne vlažnosti. Ovo je posebno važno ako u kući ima dece”, upozorava Vilijamson.

Kako stvoriti zdravu mikroklimu u stanu

Lekari savetuju da temperatura vazduha u stanu bude između 18 i 22 stepena Celzijusa, a vlažnost ne sme da padne ispod 40 odsto. Važno je redovno provetravati prostorije, a kako bi se održao željeni nivo vlažnosti – što će uticati na bolji imunitet svih ukućana, mogu da pomognu i sobne biljke.

One ne samo da pročišćavaju vazduh, već ga i zasićuju kiseonikom. Osim toga, naučnici su otkrili da cveće pomaže u uništavanju stafilokoka i streptokoka koji ulaze u vazduh, čiste ga od fenola i formaldehida.