Povodom Svetske nedelje dojenja podsetimo se njegovog značaja i prednosti

Majčino mleko predstavlja hranu koja je maksimalno prilagođena bebinim potrebama za pravilan rast i razvoj i to nisu jedine dobroviti dojenja.

Njegov sastav je jedinstven i sastoji se od savršene kombinacije hranljivih materija (vode, proteine, masti, ugljenih hidrata), minerala i vitamina koji su lako svarljivi, ističe pedijatar dr Aneta Jovanović.

DUGOROČNI ZNAČAJ

Majčino mleko poboljšava imunitet deteta, utiče na razvoj detetovog mozga, smanjuje šansu za razvoj raznih alergija, astme, infekcija, gojaznosti, dijabetesa. Na osnovu mnogobrojnih studija dokazano je da deca koja su dojena imaju odlične rezultate na testovima inteligencije (veći IQ).

KOLIKO TRAJE PODOJ

Prvo mleko je žuto-narandžasti kolostrum – javlja se pri kraju trudnoće, a luči se prvih četiri do osam dana od porođaja. Trudite se da beba posisa svaku kap kolostruma. Podoji treba da traju 15-20 minuta po dojci (prvih desetak minuta se luči mleko koje ima najviše šećera u sebi – prednje mleko, a na kraju podoja se luči mleko koje je bogato mastima i belančevinama – zadnje mleko, te beba na ovaj način dobija kompletan obrok. Ukoliko beba želi, tek posle dvadesetak minuta na jednoj prebacuje se na drugu dojku.

PREPORUKE I PREDUSLOVI

Prema preporukama SZO, prirodna ishrana je poželjna do kraja druge godine, pa i posle toga. Preduslovi za uspešno dojenje su: adekvatno psihofizičko zdravlje i ishrana majke, rano započinjanje dojenja, česti podoji na zahtev deteta i negovanje noćnog dojenja.

Read More