POKRETI KOJI OLAKŠAVAJU ŽIVOT! Nećete vjerovati koliko su ove tehnike jednostavne protiv ukočenosti i bolova u vratu

Autor: Zlatko Govedić

Bolovi u vratnom dijelu kralježnice najčešće pogađaju one koji dugo sjede ispred računala, televizora, za volanom, a nerijetko su uzrokovani i neodgovarajućom visinom jastuka za spavanje.

Kada se trpe dulje vrijeme, bolovi se mogu širiti prema jednom ili oba ramena, lopaticama, pa čak i prednjoj strani grudnog koša.

Kod određenog broja ljudi ukočenost vratnog dijela kralježnice može izazvati tegobe vida, zujanje u ušima te česte mučnine i nelagodu u trbuhu.

Da biste izbjegli to neugodno stanje najvažnije je da opustite mišiće vrata. Da biste to postigli savjet je da oko vrata i na dio ramena stavite vlažan i topao ručnik. Čim osjetite da osjećaj topline nestaje, uklonite ga i počnite s vježbanjem.

Cilj je vježbi da povećaju raspon pokreta i da se istegnu mišići vrata.

Poželjno je da ove vježbe napravite triput dnevno. Nemojte zadržavati dah dok ih radite, već se trudite da dišete ravnomjerno kroz nos.

Lijevo-desno

Lagano okrećite glavu udesno dok vas ne počne boljeti. Zadržite se malo u tom položaju, a zatim se vratite u početni položaj. Učinite isto to i na lijevu stranu.

Brada na grudi

Pustite bradu polako na grudi, zadržite ju malo, pa se opustite, a zatim vratite glavu u početni položaj.

Glava na ramena

Nagnite glavu prema desnom ramenu, zadržite malo, pa onda vratite u centralni položaj. To isto učinite i na suprotnu stranu.

Pogled u strop

Sagnite glavu unatrag tako da možete vidjeti strop ili nebo ako ste vani. Zadržite pogled malo u tom položaju i vratite u početni položaj.

Čelo na dlanove

Naslonite čelo na dlanove i zatim pritišćite prema naprijed, a dlanovima ne dopustite da se pomjere.

Otpor rukom

Šaku naslonite s jedne strane na glavu iznad uha, zatim sagnite glavu na rame, ali tako da to onemogućavate rukom.

Ruke na potiljak

Naslonite obje šake na potiljak pa sagnite glavu unatrag, a to onemogućavajte rukama.

Okret u stranu

Ruku stavite na sljepoočnicu pa okrenite glavu na tu stranu, a šakom sprječavajte okretanje glave. Opustite se, promijenite ruku i napravite vježbu na suprotnoj strani.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More