Police u ljekarnama sve su praznije: Kao rješenje problema spominje se radikalan potez

Autor: Dnevno.hr

U hrvatskim su ljekarnama sve češće nestašice. Pacijenti sve teže pronalaze i neke osnovne lijekove, zbog čega su sve zabrinutiji. Neki od njih se snalaze na različite načine, rade zalihe ili po njih odlaze u inozemstvo.

Tako, primjerice, nema Klavocina, poznatog antibiotika. Dok su police u ljekarnama sve praznije, mjerodavni hladno tvrde da ta svaki lijek postoji zamjena.

“Nema nekih lijekova za tlak, dijabetes, pretilost, nesanicu, osteoporozu i mi se trudimo biti dovoljno opskrbljeni da naši pacijenti ne osjete neke kratkotrajne nestašice. Ako se radi o duljoj nestašici, imamo mogućnost davanja paralele, znači lijeka istog sastava od provjerenih proizvođača”, rekla je za HRT Irena Špekuljak iz Gradske ljekarne Zagreb.

pixabay/Steve Buissinne

Za isporuku potrebni mjeseci

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrđuju da se za isporuku pojedinih lijekova čeka tjednima, pa čak i mjesecima.

“Bilježimo nestašicu u pojedinim skupinama lijekova kao što su lijekovi za bolove, za alergije, za epilepsiju, pojedini antibiotici. Međutim za sve njih imamo zamjene na našem tržištu, dakle lijekove s istim sastavom i istom namjenom. U slučaju da ih i nema na našem tržištu onda se oni nabavljaju iz druge države članice”, izjavila je glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.

Hrvati troše više lijekova nego lani: Jedna županija apsolutni rekorder u potrošnji lijekova za živce

Čekaju se poskupljenja

Iz Udruge proizvođača lijekova Hrvatske udruge poslodavaca tvrde da do nestašica dolazi zbog velike potražnje, odnosno zastoja u proizvodnji i distribuciji lijekova. Kao najveći problem ističu niske cijene na tržištu, koje više ne mogu pokrivati veliki rast troškova proizvodnje.

“Predlažemo da se za sve lijekove koji koštaju do 25 eura, što je 95 posto svih izdanih kutija u Hrvatskoj, podigne cijena za prosječnu inflaciju koja je bila zadnjih godina, znači za nekih 15 posto. Znači za lijekove koji koštaju jedan, dva, tri ili četiri eura predlažemo povećanje od 15 posto. Građani to uopće neće osjetiti, to su lijekovi koji su na osnovnoj listi HZZO-a“, rekla je Ana Gongola, predsjednica HUP-ove Udruge proizvođača lijekova.

Kako kutija generičkog lijeka u prosjeku košta malo više od četiri eura, u HUP-u poskupljenje vide kao jamstvo za osiguravanja adekvatnih količina lijekova. Ministarstvo zdravstva još se nije oglasilo po tom pitanju.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More