Potstaknite libido

Razumevanje kako odredjena hrana, mirisi cak i zvuci mogu da deluju kao afrodizijaci i podignu libido pomaze shvatanje hemijskih procesa koji se odvijaju u pozadini nase seksualnosti. Sve pocinje sa hormonima. Dok je estrogen odgovoran za razvoj i funkcionisanje polnih organa zena, testosteron potstice seksualni nagon i kod zena i kod muskaraca.

Kada su hormoni u ravnotezi, salju seksualni stimulans u limbicni deo mozga, koji se cesto zove centar za zadovoljstvo, on dalje salje signal preko nervnog sistema u karlicni region. Krvni sudovi u genitalnim organima se sire i povecavaju se erektivna tkiva i kod zena i kod muskaraca. Krvni sudovi se skupljaju sprecavajuci da krv istice iz te zone. Rezultat je erekcija i svi drugi fizicki znaci seksualnog uzbudjenja. Istovremeno se oslobadjaju neurotransmitori kao sto je dopamin iz mozga, saljuci poruku zadovoljstva kroz telo.

Godine, bolesti, stres ili povrede mogu uticati da sprece telo da proizvodi svoje sopstvene afrodizijake. Kada opadne nivo hormona, opada i libido a kao posledica pojavljuje se impotencija.

Prirodni nacini da potstaknete libido

Budite zadovoljni sami sobom Nista toliko ne smanjuje zelju za seks kao nedostatak samopouzdanja i nezadovoljstvo samim sobom. Popravite svoje raspolozenje odvajajuci malo vremena za releksaciju ili se bavite nekom aktivnoscu koja vas cini zadovoljnim samim sobom.

Ginko biloba – prirodni preparati napravljeni od ekstrakta iz lisca drveta ginko bilobe potsticu cirkulaciju krvi i bolju prokrvljenost mozga i polnih organa. Smatra se da pojacava seksualnu zelju, uzbudjenje i orgazam.

Johambin Nazivaju ga jos prirodnom viagrom. U Africi se vec dugo koristi protiv impotencije, mada su klinicka ispitivanja ovog preparata razocaravajuca i postoji vrlo malo dokaza za ovakvo njegovo delovanje.

Tehnika poruka Tehnika poruka moze da ucini cuda za povecanje seksualnih zelja, pogotovo ako ste pod stresom, zabrinuti ili ljuti. Osvetlite sobu diskretnim svetlom i pustite muziku sa pozadinskom porukom.

Hranite se ispravno Sposobnost za seks opada ako vam je lose zdravlje ili ste iscrpljeni. Dovoljno voca i povrca u ishrani koje sadrzi vitamine i antioksidanse, sprecice mnoge hronicne bolesti i omoguciti dobru cirkulaciju krvi u polnim organima.

Izgubite visak kilograma Visak kilograma ne samo da deluje na gubitak samopouzdanja i osecaj seksipilnosti vec utice na pojavu oboljenja krvnih sudova, sto smanjuje cirkulaciju krvi izmedju ostalog i u polnim organima.

Budite u formi Svakodnevno umereno bavljenje sportskim aktivnostima poboljsava cirkulaciju krvi a s druge strane pomaze da se osecate zadovoljni sami sobom a sve sto potstice samopouzdanje potstice i libido.

Prestanite da pusite Pusenje ima poguban uticaj na krvne sudove a samim tim i na cirkulaciju krvi.

Afrodizijaci Ne postoje carobni ljubavni napitci, nauka nije objasnila kako raznorazni biljni ekstrakti, vitamini i minerali i hemijske supstance mogu delovati na pojacanje seksualne zelje i potencije. Ipak oni mogu biti zabavni, to moze biti hrana koja izgleda seksualno sugestivno kao asparagus. Za ostrige se smatra da imaju potsticajno dejstvo jer sadrze antioksidanse i minerale kao sto je cink koji povecava plodnost.

Alkoholna pica – jedno alkoholno pice moze potsticajno delovati smanjujuci anksioznost i stres. Ipak suvise pica deluje sasvim suprotno.