Pranje ruku – ulaganje u zdravlje

Ruke su deo našeg tela koji je najizloženiji mikroorganizmima. Zato su često odgovorne za prenos i širenje zaraznih bolesti kao što su prehlada, grip, infektivni proliv, zarazna žutica…

Pogledajte svoje ruke i prisetite se: šta ste danas sve dirali u svojoj okolini? Koliko ste puta dodirnuli usta, nos ili oči? S kim ste se danas rukovali? A šta su sve dotaknule znatiželjne dečje ruke? I koliko su puta zatim dospele u dečja usta…

Pranje ruku jedan je od efikasnih načina zaštite našeg zdravlja, kao i zdravlja ljudi s kojima živimo. Redovno pranje ruku dobar je, jednostavan i jeftin način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti. Jedan deo populacije zahteva posebnu zaštitu:

• odojčad i mala deca do pet godina starosti, jer im je imunološki sistem još u razvoju
• stariji ljudi, jer nam s godinama imunološki sistem slabi
• bolesnici, jer svaka bolest oslabljuje imunološki sistem

Naviku redovnog pranja ruku deca treba da steknu još u najranijem detinjstvu. Važnu ulogu u tome imaju roditelji, odrasli ukućani, vaspitači u vrtićima i nastavnici.

Mikroorganizmi – svuda oko nas

Mikroorganizmi su mikroskopska bića: bakterije, virusi, paraziti i gljivice.
Mnoštvo mikroorganizama koji svakodnevno okružuju čoveka većinom je bezopasno za ljudsko zdravlje. Neki mikroorganizmi su čak i nužni za njegovo očuvanje a neki su uzročnici zaraznih bolesti. Oni ulaze u naše telo na više načina. Preko kontaminiranih ruku, kroz usta ulaze u probavni trakt, kroz nos u disajni sistem, u sluznicu oka, kroz područja oštećene kože (ogrebotine, rane na koži) i uzrokuju bolest.

Kad je potrebno prati ruke?

Svakako više puta dnevno: posle vožnje tramvajem ili autobusom, po ulasku u kuću, pre, za vreme i posle pripremanja hrane, pre jela, posle upotrebe toaleta, pre aktivnosti s detetom posebno novorođenčetom i odojčetom, pre i posle menjanja pelena, pre i posle dodirivanja usta, nosa ili očiju, posle brisanja nosa, kašljanja, kijanja, posle kontakta s bolesnom osobom, pre i posle nege i higijene bolesnika, posle poslova oko prljavog rublja, posle čišćenja stana ili kuće, iznošenja smeća, posle rada oko cveća, sa zemljom i u vrtu.

Kako pravilno oprati ruke?

Iako se čini da je pranje ruku gotovo spontana aktivnost, potrebno je podsetiti se nekoliko važnih koraka koji osiguravaju efikasno higijensko pranje ruku.

Pre pranja ruku skinite prstenje i ostali nakit, ruke pokvasite u toploj, tekućoj vodi, nanesite sredstvo za pranje ruku ili sapun, zatim dobro istrljajte celokupnu površinu ruku – dlanove, nadlanice, kožu između prstiju, područje ispod noktiju, ručne zglobove, sve to u trajanju od 30 sekundi. Zatim isperite celu površinu kože ruku (šake i ručne zglobove) pod tekućom toplom vodom i osušite ruke peškirom ili toplim vazduhom (u javnom toaletu). U javnim toaletima ruke obrišite papirnatim ubrusom, kojim takođe pre toga zatvorite slavinu (ne dodirujući je opranim rukama). Pri izlasku iz toaleta takođe ne dodirujte potencijalno zagađene površine.

Kod kuće je za sušenje ruku dobar i pamučni peškir, ako je namenjen samo za brisanje ruku. često ga menjajte i redovno perite. Neka svaki ukućan ima svoj peškir za ruke.

Izbor sredstva za dezinfekciju

Posle svakog pranja ruku ili u situacijama kada nam voda i sapun nisu dostupni, moramo da koristimo postupak higijenskog utrljavanja ruku – na ruke se nanosi preparat alkoholnog dezinficijensa, koji se utrljava dok se ne osuši. Alkoholno utrljavanje korisno je na putu, izletu, u parku, na ulici, posle vožnje tramvajem ili autobusom, pogotovo u situacijama kada prete epidemije.

Izborom alkoholnog antiseptika koji uništava sve mikroorganizme (viruse, bakterije i gljivice), a ujedno neguje i štiti kožu, svako može zaštititi sebe i svoju porodicu.